Festivalgæster laver solhilsner mod tortur

På Heartland Festival kan gæsterne slappe af med yoga arrangeret af DIGNITY. Foto: Sara Amos Pedersen

På dette års Heartland Festival finder jeg mig selv siddende med lukkede øjne på festivalområdet Riverside. De to forgangne år har jeg set folk sidde præcist, som jeg gør nu – og selvom yoga da sikkert er en god måde at starte sin dag på – hvorfor så lige på festival? Er det ikke netop på festival, man skal lade den dårlige samvittighed blive hjemme og drikke, nyde og spise, hvad man har lyst til? Men nu sidder jeg her altså. Og jeg har lukket øjnene på trods af den meget smukke udsigt til Egeskov Slot, som man kan se fra Riverside. Og selvom solen bager om kap med de andre morgenfriske gæster, der er på surdejsworkshop på Tasteland ved siden af, er det faktisk meget rart. Jeg forsøger at lukke lyden fra lydprøver og de andre festivalgæster ude og koncentrere mig om, hvad instruktøren siger. For selvom jeg ankom tidligt, er der mange tætte rækker af yogamåtter mellem instruktøren og mig.

Heartland skaber nogle smukke og rolige rammer ved Egeskov Slot, der gør det oplagt at udøve yoga for et godt formål

Udover de mange festivalgæster der er mødt op på Riveside står der også syv store bogstaver skåret ud i træ. D-I-G-N-I-T-Y står der. Men hvem er DIGNITY, og hvorfor har de lokket mig ud af mit saunavarme telt allerede før pladsen er åben?

679 S-togsvogne med torturoverlevere

Nina Visholm er frivilligkoordinator i DIGNITY og fortæller, at DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur, som nogle af de første, satte fokus på behovet for specialiseret hjælp til torturofre og er et af verdens første torturrehabiliteringscentre. Samtidig arbejder DIGNITY både politisk, juridisk og sundhedsfagligt for en verden fri for tortur. Men selvom vi alle nok er enige om, at tortur ikke burde være i verden, hvorfor er det så vigtigt at arbejde mod tortur i netop Danmark? Det virker så fjernt, når man bevæger sig rundt blandt glade festivalgæster, endda på en festival der kalder sig selv for hjerteland. Men tortur er desværre tættere på, end vi tror. Nina Visholm forklarer: ”Det er vigtigt, at der er institutioner som DIGNITY, der arbejder med denne sag – også i Danmark. Det estimeres, at omkring hver tredje flygtning er torturoverlever. Det vil sige, at der bor omkring 30.000 torturoverlevere i Danmark. Det er det samme som 679 fyldte S-togsvogne.”

Hvorfor yoga?

Yogaens fokus på vejtrækning og personlig balance er sammenlignelig med elementer i arbejdet med rehabilitering af torturofre. Foto: Sara Amos Pedersen.

Nina Visholm fortæller, at DIGNITY bruger events som Yoga for DIGNITY til at udbrede kendskabet til DIGNITYs arbejde. Men hvorfor er det netop yoga, DIGNITY benytter til formålet?

“Størstedelen af de mennesker, DIGNITY hjælper, lider af angst, PTSD, flashbacks og fysiske smerter efter tortur,” forklarer Nina Visholm og fortsætter: “Fokus på vejrtrækning, kropslig bevidsthed og balance er elementer der bliver fokuseret på i patienternes fysioterapeutiske forløb hos DIGNITY, og det er samtidig elementer man finder i yoga.”

Normalt tænker man måske ikke festival og morgenyoga som perfekte samarbejdspartnere. Dog er der voldsomt mange, der denne morgen er hoppet i yogatøjet og har taget plads foran slottet. Så yoga kan altså noget for Heartland Festival – i hvert fald for gæsterne. Men hvad er det Heartland kan for yoga?

Hvorfor på Heartland?

Hvad er det særlige ved Heartland, der gør, at DIGNITY vælger at lave yogaevent netop her?

“Heartland skaber nogle smukke og rolige rammer ved Egeskov Slot, der gør det oplagt at udøve yoga for et godt formål,” siger Nina Visholm.

Men udover de smukke og rolige rammer, har segmentet på Heartland måske også en andel i, at festivalen er yogaegnet. På Heartland Festival er gennemsnitsalderen 37 år, og måske er det dét, der gør, at festivalen er anderledes end andre festivaler. I hvert fald er det den eneste festival, jeg har været på, hvor jeg har ligget med hovedet i græsset uden at være bange for at få øl, skrald eller pis i håret.

Tilbage foran Egeskov Slot taler instruktøren roligt og beroligende og lyden af pladsen, og tanker om hvilke bands jeg skal nå at høre i løbet af dagen, forsvinder langsomt. Jeg tror, at jeg er ved at forstå, hvorfor DIGNITY bruger elementer fra yogaen i rehabiliteringen af torturoverlevere.

More from Anna Riisgaard Nielsen

Hjerterum giver glade festivalgæster

Allerede på parkeringspladsen stod det klart, at Heartland Festival 2017 var markant...
Læs mere