Krisebarometeret #3 Påskekrisen 1920

Påskekrisen var en stor parlamentarisk krise i Danmark, hvor Kong Christian 10. imod Folketingets flertal afskediger Zahle-regeringen og indsætter en ny midlertidig i stedet. Det får store konsekvenser, hvor arbejderne truer med generalstrejke og råber slagord som ”Kong Christian skal væk, vi vil have Republik” foran Amalienborg. En folkelig opstand mod Kongehuset er så småt ved at tage til, hvilket gør kongen nervøs.

Listen to “Påskekrisen 1920” on Spreaker.

Nøglefigurer
Kong Christian 10.: Kongen af Danmark fra 1912 til 1947

Carl Theodor Zahle: Medstifter af Det Radikale Venstre og tidligere Konseilspræsident (Statsminister) og Justitsminister.

J.C Christensen: Uddannet dansklærer og Venstre politiker. Han opnående blandt andet at blive Konseilspræsident (Statsminister), Forsvarsminister, Kontrolminister og Kirkeminister.

Thorvald August Marinus Stauning: Socialdemokratisk politiker og blev den første Socialdemokratiske statsminister, hvor han også nåede at blive Kontrolminister. Han er den næst længst siddende Statsminister i Danmarkshistorien med 15 år og 9 måneder.

More from Nicklas Colerick

Krisebarometeret #5 Samarbejdspolitikken under 2. Verdenskrig

En af Danmarkshistoriens største kriser er formentlig Tysklands besættelse af Danmark d....
Læs mere