By&Rum

Jacobs Slum

af

Vi lader Jacob A. Riis føre os igennem New Yorks labyrintiske slum. I fortællingerne om storbyens slums, hvis årsager og konsekvenser for første gang blev kortlagt i disse år, finder vi måske spor af nutidens diskussioner om paraboler og parallelsamfund.

Foto: New York City - "Doing the slums" - A scene in the Five Points. By Frank Leslie's illustrated newspaper (staff artist) [Public domain], via Wikimedia Commons

Historiens ‘tabte’ bydele

af

Pernille Vermunds smilende selfie og historien om den lange række af udforskere, der er rejst ind i de såkaldte ‘tabte’ bydele.   I New York Times i 1884 kunne man læse en…

Posthusene der forsvandt

af

Det er gået så stille for sig, at man knap har bemærket det. Men posthusene er lukket, og i dag er der kun ét eneste posthus tilbage i hele landet. Netudgaven undersøger,…

Kampen om byen dengang og nu

af

Byerne skal formes af alle, mente Jane Jacobs – den kvindelige journalist, der kæmpede mod magtfulde byplanlæggere og reddede New Yorks sjæl. De fleste, der har besøgt New York, har vandret rundt…

Mød menneskene fra Kofoeds Skole

af

Otte små portrætter giver et indblik i livet på Kofoeds Skole på Amager – en gammel institution for socialt udsatte, som i løbet af de næste år skal omdannes for at holde trit med områdets heftige byudvikling.

“Systemet skal knuses!”

af

Forleden var det 10 år siden, at Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev ryddet. I den anledning har Netudgaven brugt to dage på at tage temperaturen på miljøet omkring huset anno 2017. Det bød på både gadekampe og sveddryppende koncerter.

Hvem ejer byen?

af

Det nyeste afsnit af arkitekturpodcasten BYLYD forener hele to af Netudgavens tidligere By&Rum-redaktører. Tobias Moe er vært og redaktør for BYLYD, og Kasper Lægring er en af de to debattører, der diskuterer…

BYLYD #22 Styr på lortet

af

Podcasten BYLYD tager denne gang fat på kloakernes betydning for udviklingen af den moderne storby. Den er ikke så lille endda. Det er måske ikke noget, man tænker over i hverdagen. Men…

Byernes fremtidsplan er lagt

af

UN HABITAT 3 – verdens største begivenhed for byer og bosætninger – er netop afsluttet. Fhv. Netudgaven-redaktør Tobias Moe var til stede og giver her en status på byernes fremtid. ”You don’t…

Byernes musik

af

Arkitekturpodcasten BYLYD, som i sin tid udsprang fra Netudgaven, er klar med et nyt afsnit om byernes musik. Her tager de to værter, urbanist Niels Bjørn og journalist Tobias Moe, dig med…

En grøn plante mellem brosten

En grøn plante mellem brosten

af

På Enghavevej ligger et unikt kulturmiljø: Slagtergårdene med masser af byliv. Men området skal jævnes med jorden. Peter Holst Eriksen har som protest mod ensretningen af byen taget en fotoserie af bylivet.

BYLYD #12 om selvbyggeri

af

I dette afsnit undersøger podcasten BYLYD, selvbyggeri. Tag med til Svendborg og besøg selvbyggeren Emil Andersen og til den hollandske by Almere, hvor kommunen har planlagt et helt specielt selvbyggerkvarter.

BYLYD #9 Om anti-terrorarkitektur

af

BYLYD #9 er på gaden. Det handler om, hvordan vi beskytter det fysiske rum mod terroranslag. Tag med en tur rundt i terrorsikringens København, hør om Verdens Sikreste Hus – som danske arkitekter står bag – og bliv klogere på sammenhængen mellem mursten og ideologi.!

bylyd logo

BYLYD på flugt

af

Den nye udgave af podcasten BYLYD tager et fysisk greb om flygtningekrisen og ser på, hvordan arkitekturen kan bidrage til at bedre asylansøgeres livsvilkår.

En mand trækker et flyttelæs

BYLYD flytter hjemmerfra

af

For godt et år siden opstod BYLYD som Danmarks første podcast om arkitektur og by, i et samarbejde med Netudgaven. Nu har BYLYD fået støtte til at udkomme professionelt i 2016 og…

BYLYD #7 Om hjem

af

I dette afsnit undersøger BYLYD, hvad det egentlig vil sige at ‘høre hjemme’. Mød litteraten Martin Baake Hansen, der fortæller om sammenhængen mellem hjem og nostalgi, og arkitekten Anne Pind, der blev husvild efter en voldsom vandskade.

BYLYD special – om CPH:DOX

af

I denne særudgave af BYLYD ser vi frem mod dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX, der starter i næste uge. Programlægger Mads Mikkelsen giver tip til de film, der er særligt interessante at se, hvis man har hang til arkitektur.

Fotobloggen: Fanø

af

Fotobloggen bløder lidt op for begrebet arkitektur og udvider rammerne til også at gribe omgivelserne – de planlagte og de mindre planlagte, de storslåede og de intime rum. Denne gang med Bjørn Themsen ved roret, som har været en tur forbi Fanø.

Arkitekter og flygtninge

af

Gennem de sidste 5 år har elever og undervisere på Kunstakademiets Arkitektskole i København arbejdet med de globale flygtningeproblematikker. Erfaringer peger mod en række komplicerede problemstillinger i forhold til arkitekters professionelle rolle som rådgivere.

Tør du træde, hvor du ikke må…?

af

I mit kvarter i Berlin Neukölln ligger en lille park præget af baroktidens sirlige ornamenter. Hvor træerne siden 1912 er blevet holdt i ordentlige rækker af flittige gartnere, hvor den store græsplæne i midten er forbudt at betræde, hvor én ende af parken udmunder i et overdådigt springvand med babystatuer, som holder kærligt rundt om deres forstenede krokodiller, og hvor den anden endes velholdte plateau er præget af palmer og frodige blomster.

Fremtidens Frihedsmuseum – mellem mening og nærvær

af

Konkurrencen om et nyt Frihedsmuseum er afgjort. Tidens umættelige interesse for besættelsestiden vil i fremtiden kunne få afløb i et bygningsmassiv af Lundgaard & Tranberg Arkitekter, hvor broderparten vil befinde sig skjult under jorden – som de modstandsgrupper, museet skal hædre og ihukomme

BYLYD#5 Om storytelling

af

I dette afsnit af podcasten BYLYD sætter vi fokus på, hvordan branding og kommunikation kan være med til at forme byudviklingen – både på den gode og den mindre gode måde. Og så ser vi på, hvad der sker, når helt almindelige borgere tager fortællingen om byen i egen hånd.

Da Fyn var arkitekturens arne

af

Den 6. juni 1915 blev Faaborg Museum indviet. Den 27. juni 1915 blev Landsforeningen Bedre Byggeskik grundlagt i Odense. Sjældent har to så skelsættende begivenheder i dansk arkitekturs historie været forbundet så tæt – både i tid, mentalitet og geografisk afstand.

Kan historien redde landdistrikterne?

af

Flere steder i de danske landområder bruger kommunerne penge på at nedrive gamle bygninger i stedet for at renovere eller bygge dem op. På den måde risikerer kommunerne at slette sporene fra…

Fremtiden er landet

af

Tre nye hovedsæder for tidens informationsteknologiske mastodonter, Google, Apple og Facebook, er ved at rejse sig i Californien. Dermed bliver den amerikanske vestkyst atter et laboratorium under åben himmel for realiseringen i 1:1 af nutidens mest futuristiske arkitekturvisioner.

BYLYD #4 Om midlertidighed

af

Alt for meget kreativ og økonomisk værdi går tabt i overgangen mellem midlertidige projekter og permanent byudvikling. Det mener landskabsarkitekt og forsker ved Københavns Universitet Bettina Lamm, der er en af de…

Kulturel smeltedigel no. 1

af

”Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free, The wretched refuse of your teeming shore. Send these, the homeless, tempest-tossed, to me: I lift my lamp beside…

BYLYD podcast #3 Om film og arkitektur

af

Hvordan kan film fungere som tænkehat om byen? Det udforsker BYLYD #3, som denne gang er et personligt lydessay om byen og filmkunsten. Tag lyttebøfferne på og lad dig rive med ned i nørderiet.

Med kultureliten til arkitekturfestival

af

Det er ingen hemmelighed, at mit arkitekthjerte banker begejstret for et initiativ som Copenhagen Architecture Festival. Men hvilken relevans har fire dages nichefestival for den gængse kulturforbruger? Og hvad mener kultureliten om arrangementet?

Bilparkering – retten til byen

af

Hvad er det med dén bilparkering i København, som kan få ellers fredelige mennesker til at eksplodere i et inferno af beskyldninger om forfordeling og krænkelse af individets frihed og ret? Det ellers så usexede emne skaber en følelsesladet holdningskrig, og med udsigt til tusindvis af nye parkeringspladser i hovedstaden er behovet for klarhed om ret og afkald mere aktuel end nogensinde.

Den gyldne påfugls lysende halefjer

af

Sheikh Lutfollah moskeen i Esfahan i Iran, opført eksklusivt til Shah Abbas kvindelige ledsagere i nydelse og kærlighed, favner den besøgende med glødende stråler, uendelige arabesker og en gylden påfuglehale.

PB43 lukker: Tour de PB43

af

I aften kl. 24 slukker og lukker PB43 lyset og dørene for sidste gang. I Netudgavens kunstneriske serie i anledning af deres lukning har fotojournalist Martin Kurt Haglund i sin personlige hyldest til PB43 været fotoredaktør på dette smukke portræt af PB43.

PB43 lukker: hullet i hækken

af

Forfatter Claus Høxbroe har i anledning af arbejds- og kunstnerfællesskabet PB43’s lukning skrevet en personlig og sanselig skildring af sine erindringer om stedet. Fordyb dig i de mørke kældre og buldrende olietønder, og efter det må du unde dig selv at læse digter Johannes Bech Dalsgaards flagrende, lyse og kærlighedsramte prosadigt til PB43, prags.

PB43 lukker: Fra drømmelager til lagerhotel

af

Arbejds- og kunstnerfællesskabet PB43 på Amager lukker om to dage, d. 28. februar. De sidste 5 år i andelsselskabet har budt på en unik realisering af bl.a. nytænkende, tværfaglige projekter, bæredygtig udvikling af byrummet og festivaler med massiv publikumssucces. Derfor hylder Netudgaven i eksklusive kunstneriske portrætter det fællesskab og sted, som blev til så meget mere end blot faldefærdige fabriksbygninger.

Mere magt til byerne

af

Forestillingen om individets frihed vejer tungt i den nationale lovgivning. Så tungt at byernes ønske om at nytænke byens rum, øge tryghed og bykvaliteter, indtil nu har måtte vige tilbage. Uenighederne er udtryk for en ideologisk kamp om, hvordan vi forstår frihed, og for hvem friheden gælder. Nu er der forandringer på vej, og byerne får snart medbestemmelse over hastigheden på vejene.

Arkitektskole lukker ned for engagement i Syd

af

Alle udviklingslande gennemgår i øjeblikket hastige urbaniseringsprocesser. Da ingen byer i det globale syd har hverken de tekniske forudsætninger eller økonomi til at finansiere den nødvendige infrastruktur til at understøtte disse processer, betyder det, at det store flertal af byboere bosætter sig i uformelle, uplanlagte områder nogle med karakteristik af slum.

BYLYD PODCAST #1 – Natur i byen

af

En ny podcast er klar – og én, vi har glædet os meget til at præsentere! BYLYD er Danmarks første podcast om stederne, vi bor og lever i – bymidten, forstaden og landsbyen.

BYLYD – ny podcast om byen

af

BYLYD er Danmarks første podcast om stederne, vi bor og lever i – ­storbyen, forstaden og landsbyen. BYLYD er fortællinger fra det byggede miljø. Både det gennemdesignede og det selvgroede bymiljø. Fra menneskene,…

Danske ngo’er undgår byerne

af

Over halvdelen af verdens fattigste bor i dag i byer. Alligevel tøver danske udviklings- og nødhjælpsorganisationer med at fokusere urbant. De mangler værktøjerne til at imødekomme de komplekse problemer, som byerne fordrer, lyder en del af forklaringen.

Stemmer fra Slummen

af

Den 1. oktober fejres bygningskunsten på Arkitekturens Dag i Danmark. Men også globalt markerer begyndelsen af oktober arkitektur og byplanlægning, nemlig gennem UN Habitat Day, hvor der sættes fokus på de store…

Byrum løfter arabisk demokrati

af

Åbne offentlige rum bliver anset som et ubetinget gode i vestlige lande, og ikke mindst i Skandinavien. Men sådan er det ikke alle steder. I flere arabiske lande har offentlige parker og…

Teknologi, krop og identitet – iagttagelser fra Ars Electronica Festival 2014

af

Er du god til at sætte dig i en andens sted? Ejer du din DNA? Erik Scherz Andersen har været til Ars Electronica Festival i Linz. I denne artikel vil han berette om udviskede grænser mellem drøm og virkelighed, om computerens manglende evne til ansigtsgenkendelse og viderebringe fundamentale spørgsmål om identitet i forhold til kunstig intelligens og genmanipulation.

Hjælp! Byerne synker

af

Ikke nok med at vandstanden stiger globalt. Flere af klodens allerstørste byer synker samtidig, og det giver byplanlæggerne en dobbelt hovedpine.

Mangfoldighed eller monokultur

af

Måske man skal søge inspiration i køkkenhaven for at finde svar på samfundets kulturelle dilemma. Her trives monokulturer dårligt og skaber problemer for dyrkningen, der på sigt giver en dårlig høst.

Urbanisering – nu på tænketank

af

Historien om arkitekten Jan Gehl og hans opstigning af asken, da han gjorde det indlysende almengyldigt, er efterhånden gammelt pensum. Byer skal være for de mennesker, der bruger dem, og ikke deres…

Vejen mod det førerløse samfund

af

Vi mennesker trives bedst, når vi har kontrollen. Men vi har på den anden side travlt med at slippe den og lægge vores liv i hænderne på…ja, eller i hvad egentlig?…på maskiner.

Monkey House. Foto: Rasmus Hamann

Fem år med arkitektur og udvikling

af

Den danske del af organisationen Arkitekter Uden Grænser har eksisteret i fem år. Det fejrer organisationen med en bog om, hvordan det er at arbejde med arkitektur i et udviklingsperspektiv.

Velfærdsarkitekturen vender tilbage

af

Uden arkitekternes velmente omsorg for fysiske rammer som boliger, skoler og hospitaler var der aldrig blevet tale om en velfærdsstat. Ligesom på Christiansborg har velfærdsstaten gjort kraftigt comeback på dagsordenen i arkitekturen…

Biograferne i Kabul: De forbudte filmhjul

af

Krigsfotograf Jonathan Saruk udgiver snart bogen ‘The Forbidden Reel: A Journey Through the Cinemas of Kabul’ om Kabuls biografer, som var forbudte under Taleban-styret. Læs hans artikel og se nogle af hans…

Frygten spærrer Borgen

af

De nyopsatte pullerter, der forhindrer den frie adgang gennem Rigsdagsgården bag Christiansborg, er en pæl i hjertet på den ellers højt besungne danske tillid.

Når bylivet skal repareres

af

Mængden af byrumsprojekter der sættes i søen i København i disse år er enorm. Aldrig har der været så meget fokus på at reparere livet mellem husene i hovedstaden, som der er…

På rumrejse med Metropolis

af

“Jeg mærker et hårdt skub bagfra. Det sortner for øjnene og jeg gisper efter vejret. Det er slut.” Førstehåndsoplevelse fra en immersant nedsynket i virtual reality på Metropolis festivalen. Teknologien har sneget…

Pagten med fortiden

af

UNESCOs liste over verdensarv har været støt voksende de senere år, og der er opstået interessante fortolkninger af, hvad der er bevarings-værdigt og hvorfor i forbindelse med mange af de tidligere europæiske…

Metropolis er illusionisternes fixerum

Metropolis er illusionisternes fixerum

af

Ikke mange undgik åbningsinstallationen med de faldende dominobrikker skabt af Station House Opera, en gammel KIT(Københavns Internationale Teater)-kending i nye klæder, der rejste gennem byen og fik publikum til at fare gennem…

Dansk arkitektur gennem den andens øjne

af

Vi kender kun vores egen kultur, når vi har set den gennem andres øjne. Det er kernen i den herboende irakiske arkitekt Khaled Al-Sultanys forskning i arkitektonisk interaktion. Begrebet om ‘den anden’…

Dream City tog fusen på køen

af

”Hva’ det her! Huh.” Den forreste af fire knægte stopper op og stirrer uforstående på Dream City. Her er teltene allerede slået op, og i hver campingkvadrant har teltene fået selskab af…

Genskab Byggeren på Baggesensgade

af

Biblioteket på Blågårds Plads har i øjeblikket en udstilling om byggelegepladsen “Byggeren”, der lå på en byggetomt i ‘den sorte firkant’, indtil Købenkavns Kommune bad politiet rydde den i 1980. Det leder…

Det sidste skib til Papirøen

af

For ikke sålænge siden lukkede dansk dagspresses papirlager på øen med det derfor oplagte kælenavn “Papirøen”. Netudgaven skrev om lukningen og om, hvad der nu skal ske med den attraktive grund midt…

Dyre kvadratmeter og daggammelt brød

af

Tove Ditlevsens barndomshjem i Hedebygade på Vesterbro er fredet og forandret. Byfornyelse har sendt lys og luft ind i den frilagte gård sammen med nye pengestærke beboere, der betaler nogle af landets…

Danmark skal have ny arkitekturpolitik

af

Arkitektur danner rammen om livet, så enkelt kan det siges. Om arkitekturen er god eller dårlig, er afgørende for vores skoler, vores hjem, vores hospitaler og vores byer. Arkitekturen har sågar været…

Københavns forsømte pladser

af

Klemt mellem private grundejeres viljer, økonomisk tranghed og kommunale drømme ligger en stribe af byens pladser mislykket hen. Nogle af dem fordi de er dårligt udnyttet, og andre fordi de aldrig er…

Krisen skaber spøgelsesbyer

af

Det seneste årtiers økonomiske opsving har fået bygherrer og myndigheder til næsten at koge over i en rus af vild byggeiver, kloden over. Men nu, hvor vækstraterne er raslet ned, og privatøkonomien er blevet dårligere, står millioner af kvadratkilometer gabende tomme i de nye byer. Rejs med til Kina, Spanien og USA.

Gør op med den døde vinterhavn

af

Havnen er næsten ved at kamme over af liv, når solen skinner, men er fuldstændig livløs om vinteren. Hvorfor ikke lave containere med lysterapi eller regn-resistente siddebobler, spørger Netudgavens nye skribent Katja…

Denne tekst er ikke et træ

af

Cradle to Cradle er en holistisk tankegang inden for designproduktion, hvor ingen materialer går til spilde, og hvor husene ånder, lever og producerer ny energi – ligesom træer. Affald skal ikke blot…

Nørrebro er under forvandling

af

At Nørrebro har ændret sig markant over de seneste år, kan kun være gået de færreste københavnersnuder forbi. Men det er ikke kun et hurtigtvoksende vandfald af barnevogne, der strømmer ned ad…

Trængsel skal ikke graves ned

af

“A developed country is not a place where the poor have cars. It’s where the rich use public transportation.” Sådan skrev Bogotás borgmester Gustavo Petro på sin twitter sidste år. Citatet fløj…

The Lowline – nu skal parken under jorden

af

I New York har omdannelsen af en nedlagt højbane til park været en gigantisk succes, og den “flyvende” park er efter sigende et af byens mest populære uderum. Nu vil en gruppe borgere gentage succesen i en efterladt remise – under jorden.

Bygningskultur skal være en folkesag

af

Bygningskulturens Hus i Nyboder har relanceret sig selv med en ny hjemmeside og en lang række åbne arrangementer. I denne smukke, snørklede og arkitektonisk imposante lille perle skal fagfolk inspireres til at…

Metroen der redder menneskeliv

af

I Columbias næststørste by, Medellin, har en kabelbane gjort det nemmere, billigere og mere sikkert at komme rundt for de fattigste. Det har reduceret kriminaliteten markant.