Fodbold

1-0 til Danmark

af

Journalisterne Morten Olsen og Michael Ørtz Christiansen tager et nostalgisk tilbageblik på alle de EM- og VM-slutrunder, det danske landshold har været med til.

På racisternes hjemmebane

af

Beitar Jerusalem er blandt Israels mest populære og vindende fodboldklubber gennem tiderne, og havde indtil sæsonen 2012-2013 aldrig haft en muslim i truppen. Da klubben i netop den sæson skrev kontrakt med hele to muslimer, udbrød der krig mellem klub og fans. Dokumentarfilmen ”Forever Pure” giver et indblik i hooliganisme og den underrapporterede israelske racisme, der lever i bedste velgående.

Rivalopgøret der fik vind i Ikurriña

af

I dag er det præcis 40 år siden, at et historisk øjeblik fandt sted på Estadio de Atotxa i San Sebastián. Det skete inden rivalopgøret mellem Real Sociedad og Athletic Bilbao og blev en milepæl i den baskiske drøm om et selvstændigt Baskerland.

En søndag i Bergamo

af

”Bastardi! Bastardi!” råber manden ved siden af mig, mens han vifter med sin midterste finger mod tribunen i den anden ende af stadion.

Begyndelsen på en ny tid i melankoliens land?

af

Eders sejrsmål på Stade de France den 10. juli skabte ekstase i Portugal. Et land, som er mest kendt for deres kronisk skrantende økonomi og deres tendens til at falde hen i nostalgien. Men denne aften var dette lagt væk og spørgsmålet er, om A Selecao’s triumf på sigt kan give fornyet håb om en bedre fremtid i Portugal?

At elske, men aldrig forvente

af

I skyggen af Buenos Aires’ fodboldmastodonter lever Córdoba-klubben Belgrano en ydmyg tilværelse. Men renomméet som mindreværdig provinsklub afspejler sig ikke i kulturen omkring Belgrano, som er præget af den altomsiggribende, sydamerikanske fodboldpassion.

Fra Pulisball til Stokelona – et paradigmeskifte i The Midlands

af

En halv time i tog nord for Manchester finder man Stoke-on-Trent som er den største by i Staffordshire. Stoke City har siden 2008 været fast inventar i både Premier League og i folks hukommelse som definitionen på kedelig fodbold – men de senere år er der sket mærkværdige ting på Britannia Stadium. Angribere over to meter, lange indkast og Robert Huth som højre back er blevet afløst af abstrakte begreber som korte pasninger, taktisk frihed og Bojan Krkic.

Fodboldens uforløste potentiale

af

De etiske problematikker omkring valget af Qatar som værtsland for VM-slutrunden i 2022 er fortsat højaktuelle, men har fodbolden overhovedet noget at sige, når det internationale samfunds hovedaktører svinger taktstokken? I 1980’erne var en modig brasiliansk fodboldspiller ved navn Sócrates med til at vælte det eksisterende militærdiktatur og sikre demokrati i Brasilien. Kan nutidens stjerner hente inspiration herfra?

Tilbage til Mafalala

af

“Maluco Mulungo, skøre hvide mand!”, råber drengene drillende efter mig i et af fattigkvarterene i Mozambiques hovedstad, Maputo. Første gang kom jeg derned som frivillig fodboldtræner. Nu er jeg rejst tilbage for at se, om alt ligner sig selv.

Hellere slave på et palads end konge i helvede

af

Trafficking af mindreårige afrikanske fodboldspillere har stået på i over 20 år. En vedvarende problematik, der kun er eskaleret i omfang, men som foregår på samme måde i dag som tilbage i midten af 1990’erne. Den nigerianske journalist Matthew Edafe var selv offer for trafficking som ung og bekæmper i dag problemet på tiende år.

De to små ligaklubber i Madrid

af

Når der berettes om fodbold fra den spanske hovedstad, så er hovedpersonerne oftest Real Madrid og Atletico Madrid. Netudgaven tager her fat i birollerne i fortællingen, hvor historien og kulturen i de mindre ligaklubber i byen er markant anderledes end de højereliggende Madrid-mastodonter. Dette er historien om Rayo Vallecano og Getafe.

Mordet på den colombianske selvmålsskytte 

af

En af de tragiske begivenheder i colombiansk sportshistorie, er mordet på den colombianske landsholdsspiller Andres Escobar. Escobar sendte bolden i eget net ved VM 1994 og blev ti dage senere myrdet. I dag går spekulationerne på, om mordet kan kædes sammen med likvideringen af den berygtede narkobaron Pablo Escobar.

El Clásico Paisa – Til arvefjendeopgør i Colombia

af

Et af Colombias største arvefjendeopgør finder man i landets næststørste by Medellin. En by, der i 1990’erne blev betragtet som en af verdens farligste. Ærkerivalopgøret går i folkemunde under navnet El Clásico Paisa og består af Medellins to mægtigste hold: Independiente Medellin og Atletico Nacional.

Guds egen sport

af

NFL er igang! En af årets største sportsbegivenheder på den anden side af Atlanten. I det fodboldgale Europa er følelserne mere blandede. Hvorfor nægter europæerne at overgive sig til amerikansk fodbold? Årsagen er nok, at den amerikanske fodbold er en kulturel spejling af mentaliteten og samfundsstrukturen i Guds eget land.

Darmstadt mod alle odds

af

Et portræt af Bundesligaens miniputter.

Da Tobias Kempe i kampens 71. Minut scorede til 1-0 for SV Darmstadt 98 i hjemmekampen mod kultklubben St. Pauli fra Hamborgs mytiske havnekvarter, udødeliggjorde han sig selv. Med scoringen sikrede han Darmstadts oprykning til tysk fodbolds første klasse.

De misforståede evighedstalenter

af

Siden årtusindeskiftet har flere unge danske fodboldtalenter taget turen over Nordsøen i håbet om en lang og gloværdig karriere hos de mest profilerede mandskaber i den engelske Premier League.

Kinesisk fodbold: politik og omvendt business

af

Tidligere på året kom det frem, at Kinas fodboldglade præsident, Xi Jinping, vil gøre Kina til en global fodboldmagt, men i realiteten er det en næsten 40-årig, uforløst drøm, der kun har vokset sig større siden Mao Zedongs død og Kulturevolutionens afslutning i 1976.

Totalfodboldens historie

af

Fodbold er ikke bare fodbold. Det er en sport med en enorm kulturel bindekraft. Fodbold afspejler sig mange steder i samfundet. Fodbold og kultur fungerer som et dialektisk forhold. Dette er anden del i totalfodboldens historie – en artikelserie om totalfodboldens filosofi, totalfodboldens kultur og dens historiske og samfundsmæssige aftryk.

Totalfodboldens historie

af

Fodbold er ikke bare fodbold. Fodbold er en sport med en enorm kulturel bindekraft. Fodbold samler og splitter befolkningsgrupper og samfund. Fodbold er politik og påvirker vores kultur. Dette er første del i totalfodboldens historie – en artikelserie om totalfodboldens filosofi, om totalfodboldens kultur og dens historiske og samfundsmæssige aftryk.

Fodboldbloggerne kommer

af

De seneste ti år er antallet af blogs i England, der følger specifikke fodboldhold – og kun de hold – eksploderet. I mange år har de eksisteret parallelt med den klassiske sportsdækning, men de seneste tendenser peger på, at bloggerne nu bliver integreret hos de store netaviser.