Kultur

Festivalgæster laver solhilsner mod tortur

af

Gennem Heartland Festivals treårige lange liv har festivalgæster fyldt området Riverside med yogamåtter, zen og tømmermændsramte kroppe i hundestræk. Men hvorfor egentlig? Hvem står for de tre yogatimer om dagen, og hvad er det, de prøver at fortælle? Det har Nina Visholm fra DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur forsøgt at forklare.

Rundt om Matador: De nyrige

af

Matador er et af danskernes helt store samlingspunkter, og serien er fyldt til randen med et fantastisk persongalleri, gode historier, intriger og uafklarede spørgsmål. I dette afsnit tager vi et kig på de nyrige i Korsbæk. De kommer i de fine kredse, men forstår ikke helt de ældgamle spilleregler blandt byens spidser.

Rundt om Matador: I overklassens køkkenkatakomber

af

Matador er et af danskernes helt store samlingspunkter, og serien er fyldt til randen med et fantastisk persongalleri, gode historier, intriger og uafklarede spørgsmål. I køkkenerne og kældrene under de førende familiers huse, finder vi tyendet, de tjenende ånder, der er familiernes grundpille.

Rundt om Matador: Albert Arnesens død

af

Matador vender tilbage på DR1 24. februar. I den anledning sætter vi i den kommende tid fokus på den elskede tv-serie. I dette første afsnit kigger vi nærmere på omstændighederne ved manufakturhandler Albert Arnesens pludselige død.

Søren Berlev: En gang til med feeling

af

Søren Berlev har for længst skrevet sig ind i den danske rockhistorie som trommeslager i Gasolin’. Nu vender han tilbage med et nyt band, en ny single og et kommende album. Netudgaven mødte den levende legende til en snak om berømmelse, rockmusik og det der øjeblik, når man rammer den helt rigtige feeling i en sang.

Jeg skal prøve at give slip – med Jeppe Hein i Provence

Jeg skal prøve at give slip – med Jeppe Hein i Provence

af

Finn Janning rejser i fodsporene på Jeppe Hein til Provence. Jeppe Heins kunst er spirituel og stiller spørgsmål ved det mest grundlæggende og mindst synlige, hvordan trækker vi vejret, hvordan vi mødes og kan vi holde koncentrationen. Jeppe Heins kunst er ikke new age men en kritik af vores evne til ikke længere at kunne koncentrerer os.

Catalonien – mellem frihed og kontrol

Catalonien – mellem frihed og kontrol

af

Den chilenske forfatter Roberto Bolaño har sagt, at det er umuligt ikke at blive påvirket af det, som sker udenfor ens vindue. Udenfor mit vindue i Barcelona udspiller der sig et politisk spil om frihed, magt, kontrol og økonomi; et spil, som reelt ikke kun vedkommer Spanien, men også resten af Europa. Er der grænser for friheden?

Fest(ival) med sejlersko og sommerskørter

af

I uge 29 festes der igennem i Tisvilde til festivalen Musik i Lejet. Vores skribent var med, og fortæller her om en festival, hvor rosévin vinder over fadøl. Men også en festival som måske skal tænke over, om den overhovedet er en festival.

Må hvide mennesker spille sort musik?

af

I opvarmningsdagene på årets Roskilde Festival optrådte The KutiMangoes. Deres vestafrikanske rytmer skabte en fest. Netudgaven mødte frontmand, Gustav Rasmussen, efterfølgende, og kunne ikke lade være med at berøre begrebet kulturel appropriation.

(U)lighedens fest

af

Roskilde Festival satte i år fokus på kulturel ulighed, alt imens den økonomiske ulighed på pladsen bliver tydeligere med hvert mudrede skridt, man tog

Helvede tur-retur

af

Copenhell er årets fest for det metalelskende publikum. Med et program, der var tætpakket med det største og bedste indenfor heavy-metal, var der lagt op til tre vilde dage på Refshaleøen.

Din guide til Roskildes opvarmningsprogram

af

Kan du mærke det? I dag er dagen, hvor Roskilde Festival slår dørene op, og igen i år behøver du ikke vente længe på at få dit musikfix. Årets line-up i opvarmningsdagene byder nemlig på noget for enhver smag, hvad end du er til soulet r’n’b, mørk nordisk electro, hiphop eller shoegaze.

Hjerterum giver glade festivalgæster

af

Allerede sidste år viste folkene bag Heartland Festival, at de forstår sig på at afholde festivaler. De nåede deres målsætning og gav Skanderborg Festival skarp konkurrence som Danmarks smukkeste festival. I år overgik festivalen sig selv og fordoblede antallet af besøgende. Men kan for mange deltagere tage hjertet ud af Hjerteland? Hvis man ser på dette års NorthSide tyder det på, at det er dét, der kan ske.

Nationalisme: Politisk flop – Musikalsk hit

af

Højreekstreme, nationalistiske partier har trange kår i Tyskland, og de populistiske AfD er ved at opløse sig selv. Men, den tyske musiksmag, hvis man ser på charts og priser, rimer på nationalisme, patriotisme og gode gamle dage.

De sociale taberes musik?

af

For nyligt blev der afholdt en stor elektronisk fest i Roskilde. Netudgaven var med for at undersøge de mange fordomme som klæber til miljøet. Er det virkelig bare dakkedak-musik for sociale tabere på stoffer?

SPOT på nordiske stemmer

af

SPOT Festival er skandinaviens største showcase-festival, der byder på det mest lovende og talentfulde indenfor nordisk musik. Men hvordan trives de nordiske sprog i musikken, og hvad betyder det for vores forhold til den?

Litteraturen findes ikke

af

Kristian Leth har skrevet et debatindlæg med en forestilling om, at litteratur bare lige sådan lader sig entydigt definere. Men litteratur er mere ustyrligt og mangfoldigt end det – du skal bare kigge ordentligt efter.

Under radaren: Bang

af

Karrieren pegede direkte mod stjernerne, da Bang i starten af 1970’erne bragede ind på scenen med deres tonstunge rock. Til trods for at gennembruddet aldrig kom, anses Bang for at være blandt skaberne af heavy-metal.

Poesi er sansning af det væsentlige

af

I går var det Verdens Poesidag – en dag, der er særlig væsentlig i en tid, hvor information er i overskud, men indsigt er en mangelvare, skriver sognepræst ved Marmorkirken og formand for foreningen Poesiens hus, Mikkel Wold.

Harald dør på das

af

Dette er et uddrag fra bøgerne “Kongerækken”, der er skrevet af Anders Olling og Hans Erik Havsteen mfl… Bøgerne er blevet til i forbindelse med podcasten Kongerækken, som udkommer på Netudgaven. Bøgerne…

Hvad er det egentlig Mette Høeg vil?

af

Her er Mette. Mette bader. Mette drikker vodka. Mette vil gerne være forsker. Mette danser nøgen på stripperstand i Tijuana. Mette Høeg har lavet en film om sig selv sammen med sin identitetsperformende mand. Netudgaven har set den, og vi ved ikke hvad vi skal mene.

“Systemet skal knuses!”

af

Forleden var det 10 år siden, at Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev ryddet. I den anledning har Netudgaven brugt to dage på at tage temperaturen på miljøet omkring huset anno 2017. Det bød på både gadekampe og sveddryppende koncerter.

Når popikoner bliver religiøse forbilleder

af

Musik og religion er altid gået hånd i hånd. Mennesker har til alle tider sunget og spillet, som et led i deres religiøse praksis. For musikken er et universelt sprog der binder ord og handling sammen. At musik og religion er stærkt forbundne, kan også betyde at musikken nogle gange overtager religionens plads.

Slap af til smaskelyde og klaskende baller

af

Lad os koncentrere os lidt om et af de fænomener, der for alvor er har fået liv og blomstrer gevaldigt på Youtube, nemlig ASMR. ASMR er forkortelsen og betegnelsen for en kildende og til tider kuldegys-lignende fornemmelse, der kan fremkaldes ved hvisken, knitren, tappen og kradsen på ting og er blevet en ny afslapningsform som flere og flere tyer til for at koble helt af.

Tak til mor og nej til Trump

af

Det er sæson for awards, og det vrimler med nyheder om nomineringerne, kjolerne, vinderne – og deres takketaler. Der er en lang tradition for at snige et budskab ind blandt strømmen af taksigelser. Netudgaven har talt om fænomenet med en ekspert i film- og celebritykultur, og så har vi selvfølgelig samlet nogle af de mest markante eksempler på at tale politik med en award i hånden.

Under radaren: Shed Seven

af

Bandet red med på Britpop-bølgen i 1990’erne, men kæmpede sig aldrig ud af konkurrenternes skygge. Dette afsnit i vores serie om oversete kunstnere handler om Shed Seven.

The Beatles’ mange dødsfald

af

I disse tider med fake news, alternative fakta og konstant fygende konspirationsteorier, har vi taget et kig på de mange vilde teorier som knytter sig til det største band nogensinde, The Beatles.

Gagas skjulte budskaber

af

Lady Gaga gav et brag af et show i pausen til årets Super Bowl. Men var showet også et politisk manifest fra Gaga?
Sanne Lundqvist har set nærmere på det.

Soundtracket til din Trump-fest

af

Donald Trump har haft sit hyr med at finde kunstnere, der vil optræde til hans indsættelsesfest. Her får du en playliste med alle aftenens musikalske højdepunkter.

Filmmusikkens usynlige ører

af

Lyden spiller en kæmpe rolle i en films endelige udtryk, men befinder sig sjældent i spotlightet. Tonemester og lyddesigner Peter Albrechtsen vil helst have, at hans arbejde er usynligt. Lyden skal snige sig ind ad bagdøren og påvirke os i underbevidstheden – ellers er det ikke godt nok.

Under radaren: Vain

af

I dette afsnit af vores serie om kunstnere hvis gennembrud udeblev, tager vi fat i det amerikanske sleaze rock band Vain, som lavede en af genrens og 1980’ernes bedste debutplader, men siden er forblevet håbløst overset.

Stones om søndagen: Sticky Fingers

af

Begyndelsen af 1970’erne var en tid, hvor The Rolling Stones, i hvert fald kunstnerisk, ikke kunne sætte en fod forkert. Med otte albumudgivelser i bagagen, var de på dette tidspunkt ubestridt verdens største rock n’ roll-band, og efter for første gang at have gået et år uden pladeudgivelse, var de i 1971 tilbage med et af historiens mest roste albums. Men succesen havde sin pris.

Vinylpladen: Nostalgi og modernitet

af

Vinylsalget er steget enormt de senere år, men er det blot udtryk for endnu en retromoderne dille for storbyhipsterne eller stikker fascinationen dybere? Vi har kigget nærmere på vinylens overraskende comeback.

Stones om søndagen: Beggars Banquet

af

I anledning af at verdens største rockband 2. december udgav deres 25. studiealbum Blue & Lonesome, har vi her på Netudgavens musikredaktion dedikeret decembers søndage til The Rolling Stones. Her vil vi gennemgå bandet fire bedste og mest ikoniske albums. Vi begynder med Beggars Banquet fra 1968

Redaktørens spådom: Green Day til Tinderbox

af

De danske festivaler er så småt begyndt at offentliggøre kunstnere til næste års program. I den anledning har Netudgaven kigget i tebladene, spåkuglen og stjernerne for at forudsige et af hovednavnene til Tinderbox 2017.

Tusind og én 3D-printer

af

Folkmusic-darling Adam Green fra Brooklyn og er på Europaturne lige for tiden, hvor han har langt større succes end i hjemlandet og en hel del trofaste fans. Han udgav sit første album,…

Under radaren: Big Star

af

De var anmeldernes yndlinge, pladeselskabets store nye håb og de havde sangene til at flyve helt til tops på alverdens hitlister. Bandet hed Big Star, og endte få år senere med at implodere, uden at have at have fået sat verden i brand. Pladesalget havde været katastrofalt, gennembruddet var forblevet en illusion og fanbasen var nærmest ikke-eksisterende.

Redaktørens spådom: Phil Collins på Orange Scene

af

Sommerens festivaler er så begyndt at åbne op for hvilke navne der kommer på plakaten til næste år. Og i den anledning har Netudgavens musikredaktør, Emil Vendelbo Johansen, kigget i tebladene, spåkuglen og stjernerne for at forudsige hovednavnet til Roskilde Festival 2017.

Dansk jazz: Gør dig selv en tjeneste og lyt!

af

Den danske jazzscene har de seneste mange år leveret mange dygtige musikere, der med deres store talent og hårdt arbejde har formået at skabe et navn for dem selv, både i ind- og udland. Nogle af dem er Jakob Bro, Ibrahim Electric og Girls in Airport bare for at nævne nogle få, af de navne der er blevet etableret som kunstnere og som er efterspurgt i både ind- og udland.

Metallen tog revanche i Koncerthuset

af

Det var var derfor med en vis fornemmelse af revanche over det statskontrollerede poplandskab, at Netudgaven mandag 7. november 2016 endnu engang trådte ind i DR’s Koncerthus, for at overvære en af poppens smukkeste modsætninger. Det progressive metalband Opeth, der havde taget turen over sundet fra Sverige.

Nico: Den evige muse

af

Hun var sangerinde, skuespiller, model og ikke mindst muse for en række af 1960ernes største og mest indflydelsesrige kunstnere. Hendes egne kunstneriske ambitioner forblev uforløste i en årelang kamp mod kultstatus, nazisme og narkomisbrug.

Under radaren: Judee Sill

af

På Morrison Street i North Hollywood blev en kvinde d. 23. november 1979 fundet død. Hun havde taget en overdosis af smertestillende medicin og kokain. Det var, viste det sig, bare den sidste i en række af overdoser, som kvinden havde taget gennem årene.

Djævelen i Deltaet

af

Legender fødes og dør som alle andre mennesker, men alligevel lever de videre i omverdenens bevidsthed i generationer. Bluesmusikeren Robert Johnson levede i ukendthed, men blev en legende længe efter sin død.

Da stofferne mistede uskylden

af

Der er ikke mange i musikhistorien, der har kunnet samle så meget opmærksomhed om alt andet end musikken, som The Rolling Stones, der efter mere end et halvt århundrede som band stadig turnerer verden rundt. Skandaler, stoffer, sagsanlæg og indrejseforbud, er bare nogle af de mange punkter, der fremgår af bandets synderegister.

Fængslet i brudekjole

af

I 2012 iklædte syriske Lubna Zaour sig brudekjole og demonstrerede for fred i midten af Damaskus. Som straf blev hun fængslet og var i to måneder helt tæt på død, tortur og psykisk terror. Dette er hendes fortælling.

Roskilde Festival: Lad os tale lidt om ulighed!

af

Måske er det egentlig Roskilde Festivals satsning på at introducere mere verdensmusik, som har den største effekt i forhold til at skabe lighed og fokus på politiske rettigheder. Gennem musikken bliver der åbnet op for fremmede kulturer, som ofte lever under strengere kår end os i Europa, og hvem ved, måske katalyserer det en nysgerrighed hos beskueren, som får lyst til at vide mere om det gældende land, dets historie og politiske situation.

Del 3: Stress & litteratur

af

Både Kierkegaard og Tom Kristensens Jastrau kendte til stress, blot ikke dens navn. I 3. del af artikelserien ”Stress & litteratur” dykker Camilla Zuleger ned i stressens egentlige væsen – hvad er den for en størrelse, og hvor og hvordan findes den i litteraturen?

Luftfoto af campingpladsen på Roskilde Festival

Det massive Roskilde-overforbrug

af

Overforbrug var temaet for kunstprogrammet på årets netop afviklede Roskilde Festival. Desværre blev kunsten kun en udstilling af problemet, hvor den burde have været en opfordring til forandring.

Det Gode – og den demokratiske understrøm

af

Ifølge Carsten Jensen er der en stærk demokratisk understrøm i gang i den danske befolkning. Næsten som en protestbevægelse. Politikerne er gået i en form for indre eksil, mens befolkningen hungrer efter at diskutere og endevende de eksistentielle spørgsmål om livet og samfundets indretning

Tørsten efter den dybe samtale

af

”Samtaler er potentielt noget af det vigtigste, som vi overhovedet har. Jeg tror, at alle mennesker har prøvet at have samtaler, som nærmest har ændret ens liv, ja som har inspireret én så dybt, at man virkelig er begyndt at tænke eller føle noget.”

Pariserhjul

Del 2: Stress & litteratur

af

Vi tænker tit, at stress kan løses med mindfulness, gåture ved stranden og at lære at sige ord som nej og pyt. Men hvad hvis litteraturen har et bedre svar – hvis…

Skyggen går forbi et ur

Del 1: Stress & litteratur

af

Vi tænker tit, at stress kan løses med mindfulness, gåture ved stranden og at lære at sige ord som nej og pyt. Men hvad hvis litteraturen har et bedre svar – hvis…

Anne smider tøjet for sin egen skyld

af

Anne lader sig male nøgen, og når hun gør det, har hendes bare bryster ikke noget med sex at gøre. Ikke for hende i hvert fald. Men i dag er det blevet sværere at være nøgen, fordi vi altid forbinder kroppen med sex, mener en forsker.

Forfatterne spirer i Gellerup

af

De seneste år er der begyndt at spire et forfattervækstlag i Gellerupområdet nær Århus. Et netværk af forfattere, der er både dygtige og meget aktive, danske og udenlandske talenter, der dog ikke…

Game of Thrones psykoanalyseret

af

Hvis psykoanalysens fader Sigmund Freud havde levet i dag, ejede et password til HBO og skulle se ”Game Of Thrones”, ville han anskue det som en drøm – eller et mareridt.

At uopnå

af

Med den danske multikunstner og projektmager Knud Pedersens død i 2014 mistede Danmark en utopist. Knud Pedersen var om nogen inkarnationen af den utopiske stræben og et symbol på utopiens essentielle betydning for samfundet og mennesket.

Krigens mange sprog

af

Jeg befinder mig på Aarhus Teaters Studio-scene, midtvejs i Peter-Clement Woetmanns debutstykke ”Til mine brødre”, der handler om krigen. Et par dage efter forestillingen møder jeg Peter-Clement Woetmann til en samtale om teater og krig. Jeg vil høre, hvorfor han mener, at vi skal tale om krigen, og hvilken rolle teatret indtager i den sammenhæng.

Det klassiske familiedrama med kniven for struben

af

Christian Lollike tager i sin nye farce på Aarhus Teater “Familien der kunne tale om alt” livtag med det klassiske familiedrama. Netudgaven er taget med ind i teatersalens mørke for at undersøge Lollikes dramatiske univers samt søge svar på, hvad familien egentlig er for en størrelse i 2016?

Madame Nielsen: ”Jeg bliver aldrig mig selv!”

af

15 år efter kunstnerens død vandrer en kvindelig skikkelse op gennem det kriseramte Europa i den krop, Claus Beck-Nielsen efterlod. Skikkelsen er forfatteren til den nye roman INVASIONEN – en fremmed i flygtningestrømmen og kalder sig selv for Madame Nielsen. Men hvem er hun egentlig, denne på én gang døde og levende kvindemand?

Med på en læser

af

Når der skrives om litteratur, er det som oftest store tanker om genrer, temaer, metaforer og ismer, der kommer i spil. Og de litterære referencer står i kø. Meget sjældent skriver vi om det allervigtigste. Læseoplevelsen.

Kollektivernes tid – nybrud i film om 70’erne

af

70’erne var i bevægelse – kollektiv bevægelse, kvinde bevægelse, hippie bevægelse, bøsse bevægelse – og de seneste tyve års film om tiden er lavet af instruktører, som dengang enten var børn eller unge i eller omkring kollektiver.

At spørge, at overraskes, at undres – en rejse til Polen

af

Det er 2016 og Netudgavens første litteratur-artikel er denne: En reportage fra en rejse til Polen. Ikke blot for rejsens skyld men for at gå i fodsporene på forfatteren Witold Grombrowizc. Det er et essay, der undersøger Grombrowizc’ litteratur og tænkning. En artikel der tænker sammen med dén litteratur, der beskrives.

Adventskalender: at bede fuglene om tilgivelse – en mailkorrespondance

af

DEL 4
Mikkel Andersen boede engang i forfatter og forlægger Andreas Vermehrens lejlighed på Frederiksberg. Det har nu 7 år senere givet anledning til denne dybdegående litterære mailkorrespondance om skrift, sprog og historie. I del 4 kan du læse om forlaget Virkeligs begyndelse. En begyndelse som Tomas Espedal blandt andre var medvirkende til.

Adventskalender: at bede fuglene om tilgivelse – en mailkorrespondance

af

DEL 3
Netudgavens Mikkel Andersen boede engang i forfatter og forlægger Andreas Vermehrens lejlighed på Frederiksberg. Det har nu 7 år senere givet anledning til denne dybdegående litterære mailkorrespondance om skrift, sprog og historie. Det norske dagblad Klassekampen har netop sat Andreas’ Antroprocæn Kreatur på en liste over de bedste bøger i 2015. I del 3 kan du læse klassekampens anmeldelse, samt den poetologiske tekst om Frans af Assisi – som er publiceret i tidsskriftet Ny Jord.

Et levet liv – portræt af Marianne Faithfull

af

Hun blev gift, mor og skilt inden hun fyldte 19 år. Herefter indledte hun et stormfuldt forhold til Mick Jagger fra The Rolling Stones. Herefter fulgte en omtumlet tilværelse med heroinmisbrug, anoreksi og hjemløshed, inden hun vendte tilbage til livet og en kunstnerisk genfødsel.

Adventskalender: At bede fuglene om tilgivelse – en mailkorrespondance

af

DEL 2
Netudgavens Mikkel Andersen boede engang i forfatter og forlægger Andreas Vermehrens lejlighed på Frederiksberg. Det har nu 7 år senere givet anledning til denne dybdegående litterære mailkorrespondance om skrift, sprog og historie – og om at skrive for at kunne få vejret. Samtalen er knopskudt og fortsætter stadig, måske mange år endnu. Første del sluttede med spørgsmålet om, hvorvidt kunsten kan være med til at genoprette, hvad vi som civilisation har ødelagt. Andreas Vermehren Holms svar følger her; i anden del af Netudgavens adventskalender.

Valgdigt

af

“Dagens (op)sang” er skrevet i anledning af valget om retsforbeholdet d. 3. december 2015. Stemmer du?

Adventskalender: At bede fuglene om tilgivelse – en mailkorrespondance

af

DEL 1
Litteraturredaktøren Mikkel Andersen boede engang på forfatter og forlægger Andreas Vermehren Holms værelse på Frederiksberg. Det har nu 7 år senere givet anledning til denne dybdegående litterære mailkorrespondance om skrift, sprog og historie – og om at skrive for at kunne få vejret. Samtalen er knopskudt og fortsætter stadig, måske mange år endnu, her får du første afsnit af Netudgavens adventskalender.

Mig, Kusama og prikkerne

af

Instagram har de sidste mange uger bugnet med billeder af Yayoi Kusamas prikkede univers i Louisiana. De fortryllende installationer har været selfie-favoritter blandt museets besøgende, som har delt de farvestrålende polkaprikker på sociale medier.

Et spektakel fra den kolde krig sættes fri

af

Fortiderne spøger. De hjemsøger os som en flok rejsende gespenster, der uhindret transcenderer tidens og glemslens isolation. Som en flygtig tåge af uafsluttede historier, skjulte erindringer og tavse fortrængninger vil fortidens spøgelser altid overskride ethvert forsøg på, at afgrænse vores sprog om det vi forsøger at glemme.

Kunstnerpar: Kahlo og Rivera

af

Netudgaven kigger i en serie af artikler nærmere på nogle af historiens forfatter- og kunstnerpar. Nummer 2 dykker ned i kunstnerne Frida Kahlo og Diego Riveras omtumlede ægteskab, præget af stor aldersforskel,…

FILMKUNST, KOGEKUNST, ELSKOVSKUNST, LIVSKUNST

af

Filmkunst, hvori mad spiller hovedrollen, bliver hyppigere. Men hvor kogekunsten indtil årtusindeskiftet oftest røg i gryden med elskovskunsten i groteske film som ”Det Store Ædegilde”(1973) og ”Kokken, Tyven, Hans kone & Hendes elsker”(1989), synes nyere madfilm snarere at handle om livskunst og kunsten at favne fremmede kulturer – tænk bare på ”Ratatouille”(2007), ”Soul Kitchen”(2010), ”100 fods rejsen”(2014), samt ”Chef”(2014).

Maboneng – Kvarteret, der kæmper mod sin by

af

Når en zebrastribet mur pludselig dukker op mellem de snavsede industribygninger i Johannesburgs indre, ved man, at man er ankommet til Maboneng. Og når man bevæger sig videre, ind i gaderne, mellem cafeerne, graffitien og de nyplantede oliventræer, glemmer man næsten, at den by, man er omgivet af, er kendt for at være en af Afrikas, måske verdens, farligste.

Rankine og racismen

af

Det betændte forhold mellem hvide og sorte i USA har fået fornyet kraft med sammenstødene mellem hvide betjente og sorte, unge mænd. Det har desværre kun gjort Claudia Rankines fremragende digtsamling Citizen:…

Rana Zeid: En digter, et menneske

af

Den syriske digter Rana Zeid har netop fået udgivet sin debutdigtsamling En tøvende engel på dansk. I den anledning besøgte hun København, og Netudgaven mødte hende til en snak om at være digter og menneske, syrer og flygtning.

Fremtidens bibliotek – et eftersyn

af

Til borgermødet på Københavns Hovedbibliotek d. 30. september lagde Jakob Heide Petersen, Chef for Københavns Hovedbibliotek og Biblioteksfaglig Afdeling, ud med at stille det retoriske spørgsmål: ”Hvad er det dog vi gør ved bibliotekerne? ” Det ser Netudgaven nærmere på i den kommende tid.

Land vs by – konflikten er global

af

Den kløft mellem land og by, som sidste folketingsvalgs analytikere udråbte som en ny undtagelsestilstand, er ikke kun et dansk samfunds- og filmtema: I lande som Kina og Indien, hvor der er længere mellem land og by (og rig og fattig), fortolker de største instruktører også modsætningen i enten uhyggelige eller hjerteskærende film.

Conor McGregor – blikkenslageren der blev til vand

af

Conor McGregors karriere er mysteriet om en irsk blikkenslager, der gik fra amatør til verdensmester på mindre end syv år. I dag lever han af at bryde illusioner og få uovervindelige mænd til at se døden i øjnene. Men hvordan er han blevet det hurtigst voksende navn i verdens hurtigst voksende sportsgren – og unik i et univers fyldt med originaler?

Forfatterpar: Sartre og Beauvoir

af

Netudgaven kigger i en serie af artikler nærmere på nogle af litteraturhistoriens forfatterpar. Denne artikel er den første i serien og stiller skarpt på Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoirs nødvendige kærlighed.

Med Brecht på tur i byernes jungle

af

De fleste vil nok forbinde Brecht med kommunismen, en dertil hørende harsk kritik af kapitalisternes udbytning af arbejderen og hans brud med den naturalistiske teatertradition, der stilede efter, at publikum skulle glemme de var i teatret og identificere sig med karaktererne på scenen.

Under den samme himmel?

af

Haarløv laver, som hun fortæller, ikke film for at presse et budskab ned i halsen på folk. ”Det er for at dele min bevægelse. Jeg bliver megarørt over livet, over at det er så hårdt og brutalt. Så det er nogle voldsomme følelser jeg vil kommunikere videre, bearbejde ud af mig og hive dem ind i verden – med håbet om at de lander et sted.”

Omid Shams: Kunstneren har brug for frygten

af

I 2014 ankom kunstneren Omid Shams Gakieh til Aarhus efter at have været forfulgt og truet i Iran på grund af sin systemkritiske kunst. Netudgaven har mødt ham til en snak om religionen, kunsten og menneskets rolle i en verden, hvor vi kommer tættere og tættere på hinanden hver dag.

HYTTEBYEN

af

På asylcentret Hyttebyen i Hjørring står der en sofa, som er blevet navngivet efter mig. Her overnattede jeg en god uges tid, mens jeg skildrede menneskene og livet på det midlertidige asylcenter.

Flygtningekrisen: Håbløst underbelyst i filmkunsten – og dog…

af

Mens man kan svømme i film og tv-serier om islamisk terror, er filmverdenens fortolkninger af problemet med flygtningene, som krigene i Irak, Afghanistan, Irak og Libyen har skabt, sørgeligt få. Dog finder vi to europæiske film, der turde tage fat i bådflygtningeproblemet fra start: Italienske “Terrafarma” af Emanuele Crialese og “Miraklet i Le Havre” af den mesterlige finske instruktør Aki Kaurismäki, begge fra 2011, flere år før den farefulde tilstrømning over Middelhavet for alvor tog til.

Flygtningenes stemmer

af

I dag synes flygtningesituationen mere presserende end nogensinde, og aviser og skærme er fyldt med frygtelige billeder – billeder af overfyldte både, en dynge af mennesker med én samlet fortælling. I litteraturen…

Spor af bådflygtninge

af

Hvordan lyder en strand fuld af forladte flygtningebåde? Ellen Wiborg har mødt lydkunstneren Ingeborg Okkels til en samtale om hendes og fotografen Søren Zeuths rejse til Sicilien i forbindelse med deres kunstprojekt ”Spor af bådflygtninge”. Lyt til den smukke og foruroligende lyddokumentation, mens du læser om hendes oplevelser og tanker fra det flygtningeramte Sicilien.

Fotografiets evne og begrænsning

af

Jeg har fotograferet siden jeg var 11 år, min erfaring siger mig at virkeligheden er virkelig og kun eksisterer i det nu, som eksempelvis en flygtning oplever på sin færd. Når vi…

Director’s cutup

af

Det ligner et deja-vu
der hopper aber rundt på vognen
de spinkle træer strækker hals
mentale lidelser, hjemløse og folk af forskellige religioner
det er ikke følelserne, der gør dem vanvittige.
Dyret er kommet for at blive. Der er ingen tid at spilde.

Med drømmen om en bedre verden

af

For godt to måneder siden var der premiere på den længe ventede anden sæson af tv-serien ”True Detective”. Forventningerne var tårnhøje og nærmest skuffede på forhånd, og desværre lykkedes det ikke tv-kanalen HBO og seriens manuskriptforfatter, Nic Pizzolatto, at gøre bekymringerne til skamme.

4 korte. Interview med Caspar Eric

af

Nogle gange kan en bog tage alt rampelyset fra forfatteren, så i interviewserien ”4 KORTE” dykker vi ned i forfatterens tanker uden for bogens sider. De er nemlig i den grad også…

Film fra kløften – land vs. By

af

Da nationalisterne hertillands forleden fik over 20 procent af stemmerne ved folketingsvalget, viste det sig at de hovedsaglig hører til udenfor storbyerne. I Politikens leder d. 19. juni stod at læse “at Danmark er ved at knække over mellem land og by”.

Iscenesat kærlighed med dødelig udgang

af

Amour fou er fransk for forrykt, vanvittig kærlighed og titlen på en film om den tyske, ro-mantiske dramatiker og forfatter Heinrich von Kleist. Men et klassisk portræt af kunstneren og hans forfatterskab er skiftet ud med en fortælling om Kleists jagt på den perfekte død.

Poesipotpourri

af

Indrømmet: at skrive om poesi (!) og blomster (!) og ligefrem kalde det for poesipotpourri (!) må være den klæbrigste poesibogsfælde, man kan gå i. Men nu gør jeg det ikke desto mindre, for det gik fornyligt op for mig, at det faktisk var blomsternavnene, der førte mig til lyrikken.

Den dag, min bog svarede igen

af

Når jeg går på biblioteket, låner jeg aldrig bøger, som jeg ikke kender i forvejen. Men da jeg var på Roskilde Festival for en uges tid siden, endte jeg med at låne to bøger, som jeg slet ikke kendte, og som endda kunne tale, gå og svare igen.

ZERO-kollektivet og kunstens nulte time

af

De to retrospektive udstillinger i New York og Berlin indvarsler en ny begyndelse for det tyske kunstnerkollektiv ZERO, der opstod for et halvt århundrede siden – og som netop dyrkede den genkommende begyndelse.

TV-KOLOSÆUM – Midt i en gladiatortid

af

Den romerske antiks politiske historier og kultur er indbegrebet af vendingen “it’s epic” og har fascineret filmbranchen siden dens opståen: Siden franske “Cléopâtre” (1899) af Georges Méliès er ca. 136 titler (!) kommet til.

De gode undertekster

af

– en hyldest til de ubesungne helte DEL 3 AF 3 I NETUDGAVENS SERIE OM UNDERTEKSTER Hvis du skal rose en undertekst, fremhæver du sikkert geniale ordspil som “Nej, ikke Buko’en; Ruko’en!”. Hvorfor…

The world needs Bad men

af

Southern Gothic er en sådan tradition, hvor Amerikas sydstater, der tabte den amerikanske borgerkrig, bearbejder det at have været slaveejere og kæmpet for retten til at holde mennesker som dyr. Til southern gothic traditionen hører bl.a. amerikanske forfattere som Harper Lee og Tennessee Williams.

Da Harry mødte Malfoy (uegnet for børn!)

af

Har du nogensinde tænkt over, hvordan en hed affære mellem Harry Potter og hans ærkefjende Draco Malfoy ville udspille sig? Hvad enten svaret er ja eller nej, så giver slash-fiktion dig svaret. Og de to troldmænds sexliv er ikke bare glimrende underholdning, det er også en solid udfordring af de klassiske kønsnormer.

KBH’s Hovedbibliotek: Hvor blev bøgerne af?

af

På Københavns Hovedbibliotek har en lang række forandringer fundet sted de sidste 5-10 år, som betyder, at der er væsentlig færre bøger på hylderne. Men er det stadig muligt at finde interessante titler på hylderne, og hvad er Københavns Hovedbibliotek overhovedet for en størrelse, når en stor del af litteraturen ikke er tilgængelig?

Jeg er ikke skuespiller, få mig væk herfra!

af

Det er ikke nogen hemmelighed at vi har bevæget os ind i det der felt, der hedder politisk teater. Vi har gjort det allerbedste for at undgå parole teater. Vi mener ikke det gør nogen som helst forskel at sige hvordan man mener, det er at tingene er.

4 korte. Interview med Birgitte Krogsbøll

af

Nogle gange kan en bog tage alt rampelyset fra forfatteren, så i interviewserien ”4 KORTE” dykker vi ned i forfatterens tanker uden for bogens sider. De er nemlig i den grad også værd at lytte til. Og måske giver de dig endda lyst til at læse nogen af deres bøger?

Pity has no place at the table: Til middag hos Hannibal Lecter

af

Kannibalisme er blandt vor kulturs største tabuer af den simple grund, at det nedbryder grænsen mellem menneske og dyr. I mødet med kannibalisme mindes vi om, at mennesket, ligesom dyret, bare består af kød. Og kød kan som bekendt tilberedes, hvilket vi ofte får at se i Hannibals to første sæsoner.

Slip e-bogen fri!

af

E-bogen er et paradoksalt medie: I princippet er det åbent for alle forfattere og skribenter med en selvudgiver i maven, men samtidig også begrænset af klodset teknologi og enkelte firmaers kommercielle interesser. Netudgaven har mødt projektlederen for det nyudviklede e-bogsprogram Scripler, David Walther Birk og talt med ham om drømmen om et frit e-bogsmarked og, nåja, om varulve-erotica.

Fangedragter på catwalken

af

I tre fængsler i Lima i Peru bliver fanger ikke bare sat til ligegyldigt arbejde for at få tiden til at gå. De tager del i udviklingen og produktionen af Project Pietà, et projekt, der hverken vil være mode eller velgørenhed.

Thomas Bernhards Wien – denne rædselsfulde by

af

At gå i forfatteren Thomas Bernhards fodspor er ikke en lykkelig slentren gennem de Wienske gader. En både djævelsk og fascinerende følelse af, at de allerede er fyldt med Bernhards vrede ord. Som om han ligger på Stephansdoms mønstrede mosaiktag og vrider sproget ud mellem de majestætiske bygninger. Er der overhovedet plads til, at jeg kan lide byen, når mit litterære idol ikke kan?

Sonar er kommet til København

af

Den har allerede en stor succes i flere hippe storbyer, heriblandt Barcelona og Reykjavik, hvor et stilbevidst publikum er tunet ind på den elektroniske puls. Festivalen Sonar Copenhagen løber for første gang af stablen i denne weekend.

PB43 lukker: Tour de PB43

af

I aften kl. 24 slukker og lukker PB43 lyset og dørene for sidste gang. I Netudgavens kunstneriske serie i anledning af deres lukning har fotojournalist Martin Kurt Haglund i sin personlige hyldest til PB43 været fotoredaktør på dette smukke portræt af PB43.

PB43 lukker: hullet i hækken

af

Forfatter Claus Høxbroe har i anledning af arbejds- og kunstnerfællesskabet PB43’s lukning skrevet en personlig og sanselig skildring af sine erindringer om stedet. Fordyb dig i de mørke kældre og buldrende olietønder, og efter det må du unde dig selv at læse digter Johannes Bech Dalsgaards flagrende, lyse og kærlighedsramte prosadigt til PB43, prags.

PB43 lukker: Fra drømmelager til lagerhotel

af

Arbejds- og kunstnerfællesskabet PB43 på Amager lukker om to dage, d. 28. februar. De sidste 5 år i andelsselskabet har budt på en unik realisering af bl.a. nytænkende, tværfaglige projekter, bæredygtig udvikling af byrummet og festivaler med massiv publikumssucces. Derfor hylder Netudgaven i eksklusive kunstneriske portrætter det fællesskab og sted, som blev til så meget mere end blot faldefærdige fabriksbygninger.

New York i limbo

af

New York blev efter Anden Verdenskrig udnævnt til verdens kunstn-hovedstad. Kunstscenen var eksplosiv, nytænkende og revolutionerende. Den gik fra, før krigen, at være blevet opfattet som triviel til at blive sublim. New York boomede i 60’erne, og i 80’erne.

En collage af tre gengivelser af l´L.A. Rings værk, der viser forskellen i farvegengivelsen

50 shades of sommerdag ved Roskilde Fjord

af

Flere og flere kunstværker tager turen fra kunstmuseernes vægge til internettet. Ikke alle værker klarer rejsen – fra olie på lærred til pixels på skærmen – lige godt. Der kan være stor forskel på det oprindelige værk og den digitale gengivelse af det. Fænomenet er blevet kaldt Gul Mælkepige, og det rammer også danske værker.

Folkekunsten der blev væk

af

Folkekunsten med dens forunderlige og enestående energi lever et dulgt liv herhjemme, mens den boltrer sig på andre landes kunstmuseer. Er folkekunsten ikke fin nok, eller passer den bare ikke ind i vores kuraterede andedam?

Smag for ødelæggelse

af

I Arenas nye udgivelse af Antonin Artauds Den endegyldige afskaffelse af guds dom opløses sproget til lyde, der taler kroppen frem for bevidstheden. Men er det overhovedet værd at lytte til, og hvor let er det nu lige Gud er at komme af med?

Se på panden for fanden!

af

Man må sige hvad man vil, synes at være mantraet for tiden. Men må man også se ud, som man vil og hvor går grænsen for korrektion og dekoration?

Profeter på film: Noa, Moses, Jesus – og Muhammed

af

Hvem husker ikke graffitien: ”Gud er død (Nietzsche). Nietzsche er død (Gud)”? Gennem det forgange år må den være dukket op på lystavlen hos den, der enten går meget i biografen eller holder af tv-serier, for begge steder har flere af de tunge bud omhandlet religionernes grundlæggere, de store profeters liv.

Lister i litteraturen

Lister i litteraturen

af

Dyr med værdifulde stoffer i navnet, en flerstemmig misteliste, Robinsons vragfund, Borges’ umuligheder. En gang imellem – hvis man er heldig – lister en liste sig ind i skønlitteraturen. Litteraturredaktøren går i bogreolen med listebriller på.

Tegneserier til børn, tak!

af

Engang var tegneserier god, gedigen underholdning for børn. I dag er den finkultur for de voksne. Men hvordan fanger vi den næste generation af tegneserielæsere, spørger tegneserieverdenen sig selv.

CPH:DOX starter hvor medierne giver op

af

Variationen i festivalens udbud er en legitimering af dokumentargenren i sig selv. Det er ganske enkelt fuldstændig overrumplende, hvad den genre indeholder – fra håndholdt til hybrider over iscenesættelser, som sidste års…

Den digitale tegneserie I – selvudgiverne

af

I denne miniserie præsenterer Netudgaven den digitale tegneserie og dens nytænkning af tegneseriemediet. Først følger vi webcomics og selvudgiverne, som med de mange nye distributionsmuligheder og den større platform har givet rum til…

Den digitale tegneserie II – de store udbydere

af

I denne miniserie præsenterer Netudgaven den digitale tegneserie og dens nytænkning af tegneseriemediet. I sidste artikel kiggede vi på selvudgiverne og webcomics, og denne gang retter vi blikket mod to af de store digitale udbydere: comiXology og Madefire.

Månen tilhører den hvide mand

af

”Europæere og amerikanere koloniserede Afrika og delte det op – så tog den hvide mand ud i rummet og erobrede månen”. Sådan starter den belgiske filminstruktør Hubert Saupers filmmesterværk om Sydsudan,”We Come As Friends”, som vises under CPH DOX, som en del af deres ”Africa Rising”-tema.

Sibylle Berg og den trætte kærlighed

af

Hun er oversat til mere end tyve sprog, men indtil nu har hun ikke været oversat til dansk til trods for, at hun har vundet mængder af priser og har bestsellerstatus i Tyskland. Netudgavens Camilla Zuleger har talt med Sibylle Berg, der foragter verden og dens mennesker, men skriger efter kærlighed.

Leikvoll – En sjælden, norsk fugl

af

Følsomme fabuleringer, drømmere i postapokalyptiske affaldsdynger, voldsmænd og blomsterskrøner – Jan Roar Leikvolls forfatterskab blev kort, men intenst: Fra 2008 til 2013 udgav han fire romaner, som alle skildrer menneskets mørke sider i et særdeles poetisk nynorsk. I august døde den unge, norske forfatter, og ved årsskiftet bliver hans sidste roman udgivet på dansk.

Eksklusivt uddrag fra “Det store containerkup”

af

”Det store containerkup” af journalist Lars Abild handler om salget af 36.000 containere, der aldrig har eksisteret. Bogen afslører hårrejsende skandalehistorier om firmaer som Topdanmark, prominente erhvervsfolk og SKAT. Læs her et eksklusivt uddrag, som går tæt på den nu 80-årige restauratør Peder Smidt – en af ofrene for den store svindelsag.

Afsløring: Det store containerkup

af

Journalist Lars Abild er aktuel med skandaleafsløringen “Det store containerkup”. Bogen går hårdt til særligt Topdanmark, prominente erhvervsfolk og SKAT. Det drejer sig om 36.000 solgte containere, som aldrig har eksisteret. En statskasse, der er blevet snydt for et 3-cifret millionbeløb. Bestilte rockeroverfald og mafiametoder. Her følger Netudgavens dybdegående interview med Lars Abild om den hårrejsende sag.

Brett Bailey – Sydafrikas slemme dreng

af

Han lever livet på kanten, skyder med skarpt og har senest skabt kontroverser i det londonske teaterliv med sin performance udstilling Exhibit B. 20.000 underskrifter og demonstranter i stort antal fik i sidste uge teatret Barbican til at lukke Exhibit B ned af sikkerhedsmæssige årsager. Exhibit B er skabt af den sydafrikanske Brett Bailey og hans performance udstilling har høstet fabelagtige anmeldelser verden over og senest på Avignon Festivalen sidste år.

Teknologi, krop og identitet – iagttagelser fra Ars Electronica Festival 2014

af

Er du god til at sætte dig i en andens sted? Ejer du din DNA? Erik Scherz Andersen har været til Ars Electronica Festival i Linz. I denne artikel vil han berette om udviskede grænser mellem drøm og virkelighed, om computerens manglende evne til ansigtsgenkendelse og viderebringe fundamentale spørgsmål om identitet i forhold til kunstig intelligens og genmanipulation.

Med Pessoa i hånden gennem Lissabon

af

Den portugisiske forfatter Fernando Pessoa er mest kendt for sine utallige navne og digte. Men i 1988 udkom hans guidebog ‘Lisboa: What the tourist should see’. hvor turisten følges med en ivrigt informativ Pessoa langs Lissabons havnepromenade, forbi byens mange monumenter og ud i det bakkede opland. Det kræver et par søsygepiller, en del historisk interesse og generel accept af at forfatteren, foruden hans mange poetiske heteronymer, også har en patriotisk side – her hedder han bare Fernando Pessoa.

Løsark fra et liv

af

Om keglerejseren og den onde stedmoder, den berusede opdagelsesbetjent, finske mavekneb, polske baroner og andre ”løse ender til erindringer”.

Nye væltede skove

af

Forfatterne Rasmus Graff og Rasmus Halling Nielsen har på én dag skrevet, redigeret og udgivet et navnløst fællesværk fyldt med kæmpeparanteser, feltundersøgelser, låger i jorden og væltede skove. Netudgaven har mødt de to forfattere for at få en snak om det der gule hæfte.

Den gode og sande historie fra knokkelhulerne

af

Den største kliché af dem alle, at virkeligheden overgår fantasien, understreges i den sande historie om den danske naturforsker P.W. Lund (1801-1880), der fra Brasiliens dybeste huler skrev sig ind i evolutionens verdenshistorie. Den dybt dedikerede faglitteraturlæser Erik Nicolaisen Høy anbefaler her P. W. Lund og knokkelhulerne i Lagoa Santa.

CPH STAGE samler teaterbranchen

af

Netudgaven har været på festival – og nej det var ikke en musikfestival – for København har fået sin egen teaterfestival, som for andet år i træk har udskudt sommerferien og fortjent…

I radioen med Per Petterson

af

Hvordan foregår det, når en meget norsk forfatter interviewes af BBC? Det britiske radioprogram World Book Club har været på besøg i Oslo hos Per Petterson og en lille skare af hans læsere for at indspille en udgave af det prestigiøse bogklubprogram. Netudgaven var med som publikum.

Mød Niels Lyhne

af

Hvorfor er det så svært for Niels at eksistere? Er det kvinderne, der ødelægger ham? Skriveblokeringen? Krigen? Næ, det er såmænd hans lod som litterær skabning. En litterær skabning født ud af…

Yoko Ono – et barn af havet

af

Hvem er hun, denne Ono? Verdens mest berømte og ukendte kunstner har John Lennon kaldt hende. Og dette paradoks beskriver meget godt kvinden der i både i sine værker, budskaber og udtalelser udstråler en kompleksitet, der gør det svært at indhegne hendes væsen. Hun er på én og samme tid både æterisk og sensuel, blid og udfarende, sky og exhibitionistisk og får med sin fremtoning én til at tænke på både en lille pige og en gammel dame, en sart sjæl og i besiddelse af en nærmest overjordisk styrke.

Skurke på film

af

Det er i sammenligningen med andre mennesker, at vi definerer os selv – det gælder på film såvel som i den virkelige verden. I filmens verden opnår man en dynamik mellem karaktererne…

Litteraturen gisper på nettet

af

Netudgaven har været til E-lit-debat på litteraturfestivalen TXT.VILLE. Det er fedt at se at gode idéer bobler frem, diskussionerne raser og både forfattere og forlæggere eksperimenterer. Det tegner lovende. Måske skal vi bare…

Provolitteratur, obskønitet og tidernes grænsesøgning

af

Litteraturen har en lang historie med at provokere og forarge læsere. Mange bøger er løbende blevet censureret og erklæret forbudte, og forfattere er hevet i retten, anklaget for obskønitet. Men hvad er det ved litteraturen, der kan provokere og rykke ved vores opfattelse af, hvad der er normalt? Er det den virkelighed, vi genkender i litteraturen, der provokerer, eller er det den rystende uigenkendelige fiktion?

Alfred Jarry – Hinsides skildpadden

af

Den symbolistiske forfatter, avantgardist og excentriker Alfred Jerry udgav i 1898 den neo-videnskabelige roman Patafysikeren Doktor Faustrolls bedrifter og betragtninger. Det er en besynderlig, sjov og skarp bog, der har inspireret både Burroughs og Ballard.

Gæstespil inspirerer og udvikler os

Gæstespil inspirerer og udvikler os

af

Forud for Det Kongelige Teaters præsentation af programmet for sæson 2014/2015 giver teatrets turné- og gæstespilschef, Annette Berner, et indblik i, hvordan teatret udvælger gæstespillene. Det er Annette Berner og afdelingen for…

Det er bare et trick! Rom på rollelisten

Det er bare et trick! Rom på rollelisten

af

Hoved- og biroller i en film tilhører traditionelt skuespillerne. Men locations har ofte en væsentlig funktion som medfortæller af historien. I den italienske Oscar-vinder, ”Den Store Skønhed”, er Rom blandt hovedrolleindehaverne.

Albert Camus – en fødselsdagshyldest til et uundværligt intellekt

af

Albert Camus ville i år være fyldt 100 år. Han døde i et biluheld i 1960, men hans historier, hans karakterer og hans sætningskonstruktioner er stadig tilgængelige og hans tanker er yderst aktuelle, relevante og essentielle i dag! Algieren, rank, modig, tynget, storrygende, filosoffen, kunstneren, kvindevennen, realisten, pacifisten, drømmeren. Hvem var han? Hvad tænkte han? Og hvad kan hans tanker og fortællinger bruges til i forståelsen af mennesket og verden?

Modsætningernes mand

af

DRs kulturdirektør, Morten Hesseldahl er ansat til at tænke kulturen ud af boksen, mens han kigger ud over en Ørestad pakket i bokse af stål og beton. Men det skræmmer ham ikke….

Efter utopien – rumænsk kunst på Arken

af

Lidt nærmest stjålen natur, en del beton, et solstrejf eller sært lysindfald og en ensommelig stilhed som aldrig bliver til tristesse. Sådan kunne man beskrive den rumænske figurative maler, Şerban Savus malerier. Hans motiver er mennesker, gerne observeret på afstand, i udramatiske, hverdagsagtige situationer og miljøer; historier om det levede liv, en rumænsk fortid med et kig ind i fremtiden. Lige nu er han aktuel på Arken, hvor Netudgaven har mødt ham i anledning af udstillingen Hotspot Cluj.

Find vej i dokumentarfilmjunglen

af

CPH:DOX er netop tilendebragt. Fik du ikke set alle de film, du gerne ville? Følte du, at det virkede uoverskueligt med det store udbud af dokumentarfilm? Så læs med her, hvor vi…

Tag chancen på CPH:DOX

Tag chancen på CPH:DOX

af

Udkantskina, fiktive filmskabere og kompromisløse kunstfilm – det er nogle af de øjenåbnende ting, du kan opleve på årets CPH:DOX.

Den forkerte mand er en rigtig kvinde

Den forkerte mand er en rigtig kvinde

af

”Transvestit, person med trang til at optræde i det andet køns klædedragt; transvestisme, denne abnormitet”. Sådan står der i Gyldendals fremmedordbog fra 1983, hvor transvestisme stadig var at betragte som en sygdom….

Hvor kommer den blæksorte DNA fra?

Hvor kommer den blæksorte DNA fra?

af

Henrik Saxgren er for tiden aktuel i to udstillinger, Hybrid på Glyptoteket og Udenfor myldretid på Vendsyssel Kunstmuseum, som åbner lørdag. Som altid er Saxgrens blik rettet mod det lag der gemmer…

Flakkende fugle

af

Glemte Mesterværker er navnet på en udgivelsesserie – eller rettere genudgivelsesserie – fra det lille århusianske Løvens Forlag. Her samles hovedværker op og bringes ind i varmen igen, værker, som af en eller anden årsag er røget af markedet, men fortjener et gensyn og en genlæsning.

På rumrejse med Metropolis

af

“Jeg mærker et hårdt skub bagfra. Det sortner for øjnene og jeg gisper efter vejret. Det er slut.” Førstehåndsoplevelse fra en immersant nedsynket i virtual reality på Metropolis festivalen. Teknologien har sneget…

Pagten med fortiden

af

UNESCOs liste over verdensarv har været støt voksende de senere år, og der er opstået interessante fortolkninger af, hvad der er bevarings-værdigt og hvorfor i forbindelse med mange af de tidligere europæiske…

Dagenes skum

af

Glemte Mesterværker er navnet på en udgivelsesserie – eller rettere genudgivelsesserie – fra det lille århusianske Løvens Forlag. Her samles hovedværker op og bringes ind i varmen igen, værker, som af en eller anden årsag er røget af markedet, men fortjener et gensyn og en genlæsning. Vi følger serien og starter med Boris Vians surreale og satiriske eventyr univers, Dagenes Skum, som Annemari Broggard har læst og genlæst. Kom med indenfor i den store litteraturs verden.

Metropolis er illusionisternes fixerum

Metropolis er illusionisternes fixerum

af

Ikke mange undgik åbningsinstallationen med de faldende dominobrikker skabt af Station House Opera, en gammel KIT(Københavns Internationale Teater)-kending i nye klæder, der rejste gennem byen og fik publikum til at fare gennem…

Anmeldere er en døende race

af

Med sociale medier og nettets udvikling er koncertanmelderens rolle ved at blive overflødig. Vennernes billeder og anbefalinger samt koncerter uploadet på Youtube giver dig en langt mere personlig og socialt tilpasset beskrivelse…

Ord der dræber

af

Idag åbner Avignon festivalen for 67. gang. Med på programmet er bl.a. forestillingen Hate Radio, en forestilling om en radiokanal der opfordrede til brutal nedslagtning under folkemordet i Rwanda. Dokudramaet er produceret…

Slagsange – partnervold i musikkens verden

af

Gennem musik er intimate partner violence, IPV, blevet italesat af en lang række kvindelige kunstnere, fra The Crystals til Kelly Rowland, hvis sange spænder fra seriøse, selvbiografiske bekendelser til humørfyldte hævnhistorier.

Fru Carter behøver ikke spørge om lov

af

I mandags optrådte den amerikanske superstjerne Beyoncé for et udsolgt forum, som et led i hendes verdensturné, ’The Mrs. Carter Show World Tour’, en titel der har skabt røre og sat spørgsmålstegn…

Ludere, længsler og tagrendelæber

Ludere, længsler og tagrendelæber

af

Tredje afsnit af modeskandaler drager atter til Italien. Denne gang skal det handle om modehusenes svar på Horton Sagaen. Her er både blodtørstige massemordere, skænderier med flyvende møbler og mafiaforbindelser.

Hokus pokus – jeg er i fokus!

Hokus pokus – jeg er i fokus!

af

Der er noget fint ved Clausen. En umiddelbar bramfrihed man sjældent støder på. Han fletter helst ikke næbbet, når først adspurgt. Og hvis talen kan drejes ind på solidaritet, klassesamfund og arbejderens…

Forældet tradition eller god synergi?

Forældet tradition eller god synergi?

af

Opførelsen af Operaen og Skuespilhuset har fået nationalscenens teaterhistoriske fundament til at smuldre. Eksperter foreslår, at man tager konsekvensen og splitter husene op, mens politikere og bestyrelsen for teatret vil holde fast…

En verden til forskel

af

Integrationsdebatten har skabt et mentalt Danmarkskort præget af tankegangen: Os og dem. Underforstået ”etniske danskere” versus ”de fremmede”. Men i en ikke så fjern fortid var landkortet skarpt opdelt i Øst –…

Alen i eventyrland

Alen i eventyrland

af

“Jeg hader ordet integration. Jeg hader simpelt hen det begreb, jeg synes det er frygteligt.” Ordene falder i samme venlige tonefald som resten af samtalen. Mere en konstatering end en vredesytring, for…

All the mad men

All the mad men

af

Mad Men er en seersucces verden over. Serien går nu ind i sin 6. sæson med amerikansk premiere 7. april. Don Draper er blevet udråbt til verdens mest betydningsfulde person og flere…

Fra hønsestige til havudsigt

Fra hønsestige til havudsigt

af

Det Kongelige Teater har henover de seneste år gennemgået store forandringer – ikke mindst med to nye huse på Holmen og Kvæsthusbroen. I næste uge ser vi nærmere på den udvikling. Men…

Man bestiller et mord

af

Vi fortsætter serien om skandaler i modebranchen. I første del pillede vi lidt i Dior, og denne gang skal det handle om Gucci. Modeverdenens mafioso og svar på Godfather. Det hele startede…

Frank Underwood fra seriens House of Cards

Politicus amoralis

af

“There are two kinds of pain. The sort of pain, that makes you strong. Or useless pain, the sort of pain, that’s only suffering. I have no patience for useless things. Moments…

Nazister, gruppesex og fiskeben

Nazister, gruppesex og fiskeben

af

Modeverdenen er langt fra lige så velpoleret som de tasker og sko, du kan finde i den dyre ende af Strøget. Netudgaven har fisket lidt i skandalesøen og fået særdeles interessante fisk…

Fransk feel good med et twist

af

Smagen af Rust og Ben er fransk. Fransk socialrealisme. Af den slags, som sidder i én nogen tid efter rulleteksterne er forbi. Det er også en feel good-film – men feel good…

Polio, poesi og sex

af

Tag en poesi- og polioramt, og derfor totalt muskellammet mand, og jomfru på 38. Lad ham betro sig til en katolsk præst (som formodes at leve i cølibat). Så tilføres en kvindelig…

Essentielle albums fra 1980erne

af

Begyndte du at høre musik i går? Ved du ikke, hvordan du skal finde vej i den endeløse strøm af udgivelser? Du kan begynde med Netudgavens anbefalinger af Essentielle Albums. Hvis du…

De nye r&b gulddrenge

af

Er du en af dem, der siger ’jeg hører ikke hiphop’ men alligevel har skamlyttet Drake og Frank Ocean, fordi ’det er jo noget andet lissom’? Eller er du på den anden…

Keen den Glade

Keen den Glade

af

Danske Keen Heick-Abildhauge har passeret sit livs tredje årti og er en succesfuld kunstfotograf. I Rusland. Han flyttede dertil i 2009 fordi hans kone blev udstationeret, først til Moskva og sidenhen til…

Essentielle albums fra 1970erne

Essentielle albums fra 1970erne

af

Begyndte du at høre musik i går? Ved du ikke, hvordan du skal finde vej i den endeløse strøm af udgivelser? Du kan begynde med Netudgavens anbefalinger af Essentielle Albums. Hvis du…

Afghanistans sande øje

af

I en ny dansk dokumentar kommer vi i håndholdte glimt om bag Afghanistan og ser de civile afghaneres liv og hverdag. Netudgaven.dk var med til premiere og aftertalk.

Hushpuppy – et fyrværkeri af en fuser

af

Stort set hele den samlede anmelderstand er enige. Filmen Hushpuppy, der er Benh Zeitlins instruktørdebut har da også siden trailerens offentliggørelse rejst store forventninger – og nu er hovedrolleindehaveren, den nu 9-årige…

Bedste musik 2012

af

Et nyt år er oprundet. Et år, som med sikkerhed byder på mange gode oplevelser på kultur-kanten. Men nytåret er også en tid til refleksion og til tilbageblik på året, der gik….

Bedste film 2012

Bedste film 2012

af

Et nyt år er oprundet. Et år, som med sikkerhed byder på mange gode oplevelser på kultur-kanten. Men nytåret er også en tid til refleksion og til tilbageblik på året, der gik….

Essentielle albums fra 1990erne

af

Begyndte du at høre musik i går? Ved du ikke hvor du skal begynde i den endeløse strøm af udgivelser? Start med at læse Netudgavens anbefalinger af ESSENTIELLE ALBUMS. Fyr op for…

Med licens til at underholde

Med licens til at underholde

af

Siden Sean Connery i oktober 1962 for første gang udtalte efternavnet, fornavnet og efternavnet, så har en hel filmverden været på fortrolig fod med såvel navn som nummer på alle tiders mest…

Essentielle albums fra 00’erne

af

Begyndte du at høre musik i går? Ved du ikke, hvordan du skal finde vej igennem den endeløse strøm af udgivelser? Du kan begynde med Netudgavens anbefalinger af Essentielle Albums. Hvis du…