Kunst

Jeg skal prøve at give slip – med Jeppe Hein i Provence

Jeg skal prøve at give slip – med Jeppe Hein i Provence

af

Finn Janning rejser i fodsporene på Jeppe Hein til Provence. Jeppe Heins kunst er spirituel og stiller spørgsmål ved det mest grundlæggende og mindst synlige, hvordan trækker vi vejret, hvordan vi mødes og kan vi holde koncentrationen. Jeppe Heins kunst er ikke new age men en kritik af vores evne til ikke længere at kunne koncentrerer os.

Tusind og én 3D-printer

af

Folkmusic-darling Adam Green fra Brooklyn og er på Europaturne lige for tiden, hvor han har langt større succes end i hjemlandet og en hel del trofaste fans. Han udgav sit første album,…

Fængslet i brudekjole

af

I 2012 iklædte syriske Lubna Zaour sig brudekjole og demonstrerede for fred i midten af Damaskus. Som straf blev hun fængslet og var i to måneder helt tæt på død, tortur og psykisk terror. Dette er hendes fortælling.

Roskilde Festival: Lad os tale lidt om ulighed!

af

Måske er det egentlig Roskilde Festivals satsning på at introducere mere verdensmusik, som har den største effekt i forhold til at skabe lighed og fokus på politiske rettigheder. Gennem musikken bliver der åbnet op for fremmede kulturer, som ofte lever under strengere kår end os i Europa, og hvem ved, måske katalyserer det en nysgerrighed hos beskueren, som får lyst til at vide mere om det gældende land, dets historie og politiske situation.

Luftfoto af campingpladsen på Roskilde Festival

Det massive Roskilde-overforbrug

af

Overforbrug var temaet for kunstprogrammet på årets netop afviklede Roskilde Festival. Desværre blev kunsten kun en udstilling af problemet, hvor den burde have været en opfordring til forandring.

Det Gode – og den demokratiske understrøm

af

Ifølge Carsten Jensen er der en stærk demokratisk understrøm i gang i den danske befolkning. Næsten som en protestbevægelse. Politikerne er gået i en form for indre eksil, mens befolkningen hungrer efter at diskutere og endevende de eksistentielle spørgsmål om livet og samfundets indretning

Tørsten efter den dybe samtale

af

”Samtaler er potentielt noget af det vigtigste, som vi overhovedet har. Jeg tror, at alle mennesker har prøvet at have samtaler, som nærmest har ændret ens liv, ja som har inspireret én så dybt, at man virkelig er begyndt at tænke eller føle noget.”

Anne smider tøjet for sin egen skyld

af

Anne lader sig male nøgen, og når hun gør det, har hendes bare bryster ikke noget med sex at gøre. Ikke for hende i hvert fald. Men i dag er det blevet sværere at være nøgen, fordi vi altid forbinder kroppen med sex, mener en forsker.

Game of Thrones psykoanalyseret

af

Hvis psykoanalysens fader Sigmund Freud havde levet i dag, ejede et password til HBO og skulle se ”Game Of Thrones”, ville han anskue det som en drøm – eller et mareridt.

At uopnå

af

Med den danske multikunstner og projektmager Knud Pedersens død i 2014 mistede Danmark en utopist. Knud Pedersen var om nogen inkarnationen af den utopiske stræben og et symbol på utopiens essentielle betydning for samfundet og mennesket.

Krigens mange sprog

af

Jeg befinder mig på Aarhus Teaters Studio-scene, midtvejs i Peter-Clement Woetmanns debutstykke ”Til mine brødre”, der handler om krigen. Et par dage efter forestillingen møder jeg Peter-Clement Woetmann til en samtale om teater og krig. Jeg vil høre, hvorfor han mener, at vi skal tale om krigen, og hvilken rolle teatret indtager i den sammenhæng.

Det klassiske familiedrama med kniven for struben

af

Christian Lollike tager i sin nye farce på Aarhus Teater “Familien der kunne tale om alt” livtag med det klassiske familiedrama. Netudgaven er taget med ind i teatersalens mørke for at undersøge Lollikes dramatiske univers samt søge svar på, hvad familien egentlig er for en størrelse i 2016?

Kollektivernes tid – nybrud i film om 70’erne

af

70’erne var i bevægelse – kollektiv bevægelse, kvinde bevægelse, hippie bevægelse, bøsse bevægelse – og de seneste tyve års film om tiden er lavet af instruktører, som dengang enten var børn eller unge i eller omkring kollektiver.

Et levet liv – portræt af Marianne Faithfull

af

Hun blev gift, mor og skilt inden hun fyldte 19 år. Herefter indledte hun et stormfuldt forhold til Mick Jagger fra The Rolling Stones. Herefter fulgte en omtumlet tilværelse med heroinmisbrug, anoreksi og hjemløshed, inden hun vendte tilbage til livet og en kunstnerisk genfødsel.

Mig, Kusama og prikkerne

af

Instagram har de sidste mange uger bugnet med billeder af Yayoi Kusamas prikkede univers i Louisiana. De fortryllende installationer har været selfie-favoritter blandt museets besøgende, som har delt de farvestrålende polkaprikker på sociale medier.

Et spektakel fra den kolde krig sættes fri

af

Fortiderne spøger. De hjemsøger os som en flok rejsende gespenster, der uhindret transcenderer tidens og glemslens isolation. Som en flygtig tåge af uafsluttede historier, skjulte erindringer og tavse fortrængninger vil fortidens spøgelser altid overskride ethvert forsøg på, at afgrænse vores sprog om det vi forsøger at glemme.

FILMKUNST, KOGEKUNST, ELSKOVSKUNST, LIVSKUNST

af

Filmkunst, hvori mad spiller hovedrollen, bliver hyppigere. Men hvor kogekunsten indtil årtusindeskiftet oftest røg i gryden med elskovskunsten i groteske film som ”Det Store Ædegilde”(1973) og ”Kokken, Tyven, Hans kone & Hendes elsker”(1989), synes nyere madfilm snarere at handle om livskunst og kunsten at favne fremmede kulturer – tænk bare på ”Ratatouille”(2007), ”Soul Kitchen”(2010), ”100 fods rejsen”(2014), samt ”Chef”(2014).

Maboneng – Kvarteret, der kæmper mod sin by

af

Når en zebrastribet mur pludselig dukker op mellem de snavsede industribygninger i Johannesburgs indre, ved man, at man er ankommet til Maboneng. Og når man bevæger sig videre, ind i gaderne, mellem cafeerne, graffitien og de nyplantede oliventræer, glemmer man næsten, at den by, man er omgivet af, er kendt for at være en af Afrikas, måske verdens, farligste.

Fremtidens bibliotek – et eftersyn

af

Til borgermødet på Københavns Hovedbibliotek d. 30. september lagde Jakob Heide Petersen, Chef for Københavns Hovedbibliotek og Biblioteksfaglig Afdeling, ud med at stille det retoriske spørgsmål: ”Hvad er det dog vi gør ved bibliotekerne? ” Det ser Netudgaven nærmere på i den kommende tid.

Land vs by – konflikten er global

af

Den kløft mellem land og by, som sidste folketingsvalgs analytikere udråbte som en ny undtagelsestilstand, er ikke kun et dansk samfunds- og filmtema: I lande som Kina og Indien, hvor der er længere mellem land og by (og rig og fattig), fortolker de største instruktører også modsætningen i enten uhyggelige eller hjerteskærende film.

Conor McGregor – blikkenslageren der blev til vand

af

Conor McGregors karriere er mysteriet om en irsk blikkenslager, der gik fra amatør til verdensmester på mindre end syv år. I dag lever han af at bryde illusioner og få uovervindelige mænd til at se døden i øjnene. Men hvordan er han blevet det hurtigst voksende navn i verdens hurtigst voksende sportsgren – og unik i et univers fyldt med originaler?

Med Brecht på tur i byernes jungle

af

De fleste vil nok forbinde Brecht med kommunismen, en dertil hørende harsk kritik af kapitalisternes udbytning af arbejderen og hans brud med den naturalistiske teatertradition, der stilede efter, at publikum skulle glemme de var i teatret og identificere sig med karaktererne på scenen.

Under den samme himmel?

af

Haarløv laver, som hun fortæller, ikke film for at presse et budskab ned i halsen på folk. ”Det er for at dele min bevægelse. Jeg bliver megarørt over livet, over at det er så hårdt og brutalt. Så det er nogle voldsomme følelser jeg vil kommunikere videre, bearbejde ud af mig og hive dem ind i verden – med håbet om at de lander et sted.”

HYTTEBYEN

af

På asylcentret Hyttebyen i Hjørring står der en sofa, som er blevet navngivet efter mig. Her overnattede jeg en god uges tid, mens jeg skildrede menneskene og livet på det midlertidige asylcenter.

Flygtningekrisen: Håbløst underbelyst i filmkunsten – og dog…

af

Mens man kan svømme i film og tv-serier om islamisk terror, er filmverdenens fortolkninger af problemet med flygtningene, som krigene i Irak, Afghanistan, Irak og Libyen har skabt, sørgeligt få. Dog finder vi to europæiske film, der turde tage fat i bådflygtningeproblemet fra start: Italienske “Terrafarma” af Emanuele Crialese og “Miraklet i Le Havre” af den mesterlige finske instruktør Aki Kaurismäki, begge fra 2011, flere år før den farefulde tilstrømning over Middelhavet for alvor tog til.

Spor af bådflygtninge

af

Hvordan lyder en strand fuld af forladte flygtningebåde? Ellen Wiborg har mødt lydkunstneren Ingeborg Okkels til en samtale om hendes og fotografen Søren Zeuths rejse til Sicilien i forbindelse med deres kunstprojekt ”Spor af bådflygtninge”. Lyt til den smukke og foruroligende lyddokumentation, mens du læser om hendes oplevelser og tanker fra det flygtningeramte Sicilien.

Fotografiets evne og begrænsning

af

Jeg har fotograferet siden jeg var 11 år, min erfaring siger mig at virkeligheden er virkelig og kun eksisterer i det nu, som eksempelvis en flygtning oplever på sin færd. Når vi…

Director’s cutup

af

Det ligner et deja-vu
der hopper aber rundt på vognen
de spinkle træer strækker hals
mentale lidelser, hjemløse og folk af forskellige religioner
det er ikke følelserne, der gør dem vanvittige.
Dyret er kommet for at blive. Der er ingen tid at spilde.

Med drømmen om en bedre verden

af

For godt to måneder siden var der premiere på den længe ventede anden sæson af tv-serien ”True Detective”. Forventningerne var tårnhøje og nærmest skuffede på forhånd, og desværre lykkedes det ikke tv-kanalen HBO og seriens manuskriptforfatter, Nic Pizzolatto, at gøre bekymringerne til skamme.

Film fra kløften – land vs. By

af

Da nationalisterne hertillands forleden fik over 20 procent af stemmerne ved folketingsvalget, viste det sig at de hovedsaglig hører til udenfor storbyerne. I Politikens leder d. 19. juni stod at læse “at Danmark er ved at knække over mellem land og by”.

Iscenesat kærlighed med dødelig udgang

af

Amour fou er fransk for forrykt, vanvittig kærlighed og titlen på en film om den tyske, ro-mantiske dramatiker og forfatter Heinrich von Kleist. Men et klassisk portræt af kunstneren og hans forfatterskab er skiftet ud med en fortælling om Kleists jagt på den perfekte død.

ZERO-kollektivet og kunstens nulte time

af

De to retrospektive udstillinger i New York og Berlin indvarsler en ny begyndelse for det tyske kunstnerkollektiv ZERO, der opstod for et halvt århundrede siden – og som netop dyrkede den genkommende begyndelse.

TV-KOLOSÆUM – Midt i en gladiatortid

af

Den romerske antiks politiske historier og kultur er indbegrebet af vendingen “it’s epic” og har fascineret filmbranchen siden dens opståen: Siden franske “Cléopâtre” (1899) af Georges Méliès er ca. 136 titler (!) kommet til.

The world needs Bad men

af

Southern Gothic er en sådan tradition, hvor Amerikas sydstater, der tabte den amerikanske borgerkrig, bearbejder det at have været slaveejere og kæmpet for retten til at holde mennesker som dyr. Til southern gothic traditionen hører bl.a. amerikanske forfattere som Harper Lee og Tennessee Williams.

Jeg er ikke skuespiller, få mig væk herfra!

af

Det er ikke nogen hemmelighed at vi har bevæget os ind i det der felt, der hedder politisk teater. Vi har gjort det allerbedste for at undgå parole teater. Vi mener ikke det gør nogen som helst forskel at sige hvordan man mener, det er at tingene er.

Pity has no place at the table: Til middag hos Hannibal Lecter

af

Kannibalisme er blandt vor kulturs største tabuer af den simple grund, at det nedbryder grænsen mellem menneske og dyr. I mødet med kannibalisme mindes vi om, at mennesket, ligesom dyret, bare består af kød. Og kød kan som bekendt tilberedes, hvilket vi ofte får at se i Hannibals to første sæsoner.

Fangedragter på catwalken

af

I tre fængsler i Lima i Peru bliver fanger ikke bare sat til ligegyldigt arbejde for at få tiden til at gå. De tager del i udviklingen og produktionen af Project Pietà, et projekt, der hverken vil være mode eller velgørenhed.

Sonar er kommet til København

af

Den har allerede en stor succes i flere hippe storbyer, heriblandt Barcelona og Reykjavik, hvor et stilbevidst publikum er tunet ind på den elektroniske puls. Festivalen Sonar Copenhagen løber for første gang af stablen i denne weekend.

New York i limbo

af

New York blev efter Anden Verdenskrig udnævnt til verdens kunstn-hovedstad. Kunstscenen var eksplosiv, nytænkende og revolutionerende. Den gik fra, før krigen, at være blevet opfattet som triviel til at blive sublim. New York boomede i 60’erne, og i 80’erne.

En collage af tre gengivelser af l´L.A. Rings værk, der viser forskellen i farvegengivelsen

50 shades of sommerdag ved Roskilde Fjord

af

Flere og flere kunstværker tager turen fra kunstmuseernes vægge til internettet. Ikke alle værker klarer rejsen – fra olie på lærred til pixels på skærmen – lige godt. Der kan være stor forskel på det oprindelige værk og den digitale gengivelse af det. Fænomenet er blevet kaldt Gul Mælkepige, og det rammer også danske værker.

Folkekunsten der blev væk

af

Folkekunsten med dens forunderlige og enestående energi lever et dulgt liv herhjemme, mens den boltrer sig på andre landes kunstmuseer. Er folkekunsten ikke fin nok, eller passer den bare ikke ind i vores kuraterede andedam?

Smag for ødelæggelse

af

I Arenas nye udgivelse af Antonin Artauds Den endegyldige afskaffelse af guds dom opløses sproget til lyde, der taler kroppen frem for bevidstheden. Men er det overhovedet værd at lytte til, og hvor let er det nu lige Gud er at komme af med?

Se på panden for fanden!

af

Man må sige hvad man vil, synes at være mantraet for tiden. Men må man også se ud, som man vil og hvor går grænsen for korrektion og dekoration?

Profeter på film: Noa, Moses, Jesus – og Muhammed

af

Hvem husker ikke graffitien: ”Gud er død (Nietzsche). Nietzsche er død (Gud)”? Gennem det forgange år må den være dukket op på lystavlen hos den, der enten går meget i biografen eller holder af tv-serier, for begge steder har flere af de tunge bud omhandlet religionernes grundlæggere, de store profeters liv.

Tegneserier til børn, tak!

af

Engang var tegneserier god, gedigen underholdning for børn. I dag er den finkultur for de voksne. Men hvordan fanger vi den næste generation af tegneserielæsere, spørger tegneserieverdenen sig selv.

CPH:DOX starter hvor medierne giver op

af

Variationen i festivalens udbud er en legitimering af dokumentargenren i sig selv. Det er ganske enkelt fuldstændig overrumplende, hvad den genre indeholder – fra håndholdt til hybrider over iscenesættelser, som sidste års…

Den digitale tegneserie I – selvudgiverne

af

I denne miniserie præsenterer Netudgaven den digitale tegneserie og dens nytænkning af tegneseriemediet. Først følger vi webcomics og selvudgiverne, som med de mange nye distributionsmuligheder og den større platform har givet rum til…

Månen tilhører den hvide mand

af

”Europæere og amerikanere koloniserede Afrika og delte det op – så tog den hvide mand ud i rummet og erobrede månen”. Sådan starter den belgiske filminstruktør Hubert Saupers filmmesterværk om Sydsudan,”We Come As Friends”, som vises under CPH DOX, som en del af deres ”Africa Rising”-tema.

Leikvoll – En sjælden, norsk fugl

af

Følsomme fabuleringer, drømmere i postapokalyptiske affaldsdynger, voldsmænd og blomsterskrøner – Jan Roar Leikvolls forfatterskab blev kort, men intenst: Fra 2008 til 2013 udgav han fire romaner, som alle skildrer menneskets mørke sider i et særdeles poetisk nynorsk. I august døde den unge, norske forfatter, og ved årsskiftet bliver hans sidste roman udgivet på dansk.

Brett Bailey – Sydafrikas slemme dreng

af

Han lever livet på kanten, skyder med skarpt og har senest skabt kontroverser i det londonske teaterliv med sin performance udstilling Exhibit B. 20.000 underskrifter og demonstranter i stort antal fik i sidste uge teatret Barbican til at lukke Exhibit B ned af sikkerhedsmæssige årsager. Exhibit B er skabt af den sydafrikanske Brett Bailey og hans performance udstilling har høstet fabelagtige anmeldelser verden over og senest på Avignon Festivalen sidste år.

Teknologi, krop og identitet – iagttagelser fra Ars Electronica Festival 2014

af

Er du god til at sætte dig i en andens sted? Ejer du din DNA? Erik Scherz Andersen har været til Ars Electronica Festival i Linz. I denne artikel vil han berette om udviskede grænser mellem drøm og virkelighed, om computerens manglende evne til ansigtsgenkendelse og viderebringe fundamentale spørgsmål om identitet i forhold til kunstig intelligens og genmanipulation.

CPH STAGE samler teaterbranchen

af

Netudgaven har været på festival – og nej det var ikke en musikfestival – for København har fået sin egen teaterfestival, som for andet år i træk har udskudt sommerferien og fortjent…

Mød Niels Lyhne

af

Hvorfor er det så svært for Niels at eksistere? Er det kvinderne, der ødelægger ham? Skriveblokeringen? Krigen? Næ, det er såmænd hans lod som litterær skabning. En litterær skabning født ud af…

Yoko Ono – et barn af havet

af

Hvem er hun, denne Ono? Verdens mest berømte og ukendte kunstner har John Lennon kaldt hende. Og dette paradoks beskriver meget godt kvinden der i både i sine værker, budskaber og udtalelser udstråler en kompleksitet, der gør det svært at indhegne hendes væsen. Hun er på én og samme tid både æterisk og sensuel, blid og udfarende, sky og exhibitionistisk og får med sin fremtoning én til at tænke på både en lille pige og en gammel dame, en sart sjæl og i besiddelse af en nærmest overjordisk styrke.

Skurke på film

af

Det er i sammenligningen med andre mennesker, at vi definerer os selv – det gælder på film såvel som i den virkelige verden. I filmens verden opnår man en dynamik mellem karaktererne…

Litteraturen gisper på nettet

af

Netudgaven har været til E-lit-debat på litteraturfestivalen TXT.VILLE. Det er fedt at se at gode idéer bobler frem, diskussionerne raser og både forfattere og forlæggere eksperimenterer. Det tegner lovende. Måske skal vi bare…

Provolitteratur, obskønitet og tidernes grænsesøgning

af

Litteraturen har en lang historie med at provokere og forarge læsere. Mange bøger er løbende blevet censureret og erklæret forbudte, og forfattere er hevet i retten, anklaget for obskønitet. Men hvad er det ved litteraturen, der kan provokere og rykke ved vores opfattelse af, hvad der er normalt? Er det den virkelighed, vi genkender i litteraturen, der provokerer, eller er det den rystende uigenkendelige fiktion?

Gæstespil inspirerer og udvikler os

Gæstespil inspirerer og udvikler os

af

Forud for Det Kongelige Teaters præsentation af programmet for sæson 2014/2015 giver teatrets turné- og gæstespilschef, Annette Berner, et indblik i, hvordan teatret udvælger gæstespillene. Det er Annette Berner og afdelingen for…

Det er bare et trick! Rom på rollelisten

Det er bare et trick! Rom på rollelisten

af

Hoved- og biroller i en film tilhører traditionelt skuespillerne. Men locations har ofte en væsentlig funktion som medfortæller af historien. I den italienske Oscar-vinder, ”Den Store Skønhed”, er Rom blandt hovedrolleindehaverne.

Albert Camus – en fødselsdagshyldest til et uundværligt intellekt

af

Albert Camus ville i år være fyldt 100 år. Han døde i et biluheld i 1960, men hans historier, hans karakterer og hans sætningskonstruktioner er stadig tilgængelige og hans tanker er yderst aktuelle, relevante og essentielle i dag! Algieren, rank, modig, tynget, storrygende, filosoffen, kunstneren, kvindevennen, realisten, pacifisten, drømmeren. Hvem var han? Hvad tænkte han? Og hvad kan hans tanker og fortællinger bruges til i forståelsen af mennesket og verden?

Modsætningernes mand

af

DRs kulturdirektør, Morten Hesseldahl er ansat til at tænke kulturen ud af boksen, mens han kigger ud over en Ørestad pakket i bokse af stål og beton. Men det skræmmer ham ikke….

Efter utopien – rumænsk kunst på Arken

af

Lidt nærmest stjålen natur, en del beton, et solstrejf eller sært lysindfald og en ensommelig stilhed som aldrig bliver til tristesse. Sådan kunne man beskrive den rumænske figurative maler, Şerban Savus malerier. Hans motiver er mennesker, gerne observeret på afstand, i udramatiske, hverdagsagtige situationer og miljøer; historier om det levede liv, en rumænsk fortid med et kig ind i fremtiden. Lige nu er han aktuel på Arken, hvor Netudgaven har mødt ham i anledning af udstillingen Hotspot Cluj.

Find vej i dokumentarfilmjunglen

af

CPH:DOX er netop tilendebragt. Fik du ikke set alle de film, du gerne ville? Følte du, at det virkede uoverskueligt med det store udbud af dokumentarfilm? Så læs med her, hvor vi…

Tag chancen på CPH:DOX

Tag chancen på CPH:DOX

af

Udkantskina, fiktive filmskabere og kompromisløse kunstfilm – det er nogle af de øjenåbnende ting, du kan opleve på årets CPH:DOX.

Den forkerte mand er en rigtig kvinde

Den forkerte mand er en rigtig kvinde

af

”Transvestit, person med trang til at optræde i det andet køns klædedragt; transvestisme, denne abnormitet”. Sådan står der i Gyldendals fremmedordbog fra 1983, hvor transvestisme stadig var at betragte som en sygdom….

Hvor kommer den blæksorte DNA fra?

Hvor kommer den blæksorte DNA fra?

af

Henrik Saxgren er for tiden aktuel i to udstillinger, Hybrid på Glyptoteket og Udenfor myldretid på Vendsyssel Kunstmuseum, som åbner lørdag. Som altid er Saxgrens blik rettet mod det lag der gemmer…

Flakkende fugle

af

Glemte Mesterværker er navnet på en udgivelsesserie – eller rettere genudgivelsesserie – fra det lille århusianske Løvens Forlag. Her samles hovedværker op og bringes ind i varmen igen, værker, som af en eller anden årsag er røget af markedet, men fortjener et gensyn og en genlæsning.

På rumrejse med Metropolis

af

“Jeg mærker et hårdt skub bagfra. Det sortner for øjnene og jeg gisper efter vejret. Det er slut.” Førstehåndsoplevelse fra en immersant nedsynket i virtual reality på Metropolis festivalen. Teknologien har sneget…

Pagten med fortiden

af

UNESCOs liste over verdensarv har været støt voksende de senere år, og der er opstået interessante fortolkninger af, hvad der er bevarings-værdigt og hvorfor i forbindelse med mange af de tidligere europæiske…

Dagenes skum

af

Glemte Mesterværker er navnet på en udgivelsesserie – eller rettere genudgivelsesserie – fra det lille århusianske Løvens Forlag. Her samles hovedværker op og bringes ind i varmen igen, værker, som af en eller anden årsag er røget af markedet, men fortjener et gensyn og en genlæsning. Vi følger serien og starter med Boris Vians surreale og satiriske eventyr univers, Dagenes Skum, som Annemari Broggard har læst og genlæst. Kom med indenfor i den store litteraturs verden.

Metropolis er illusionisternes fixerum

Metropolis er illusionisternes fixerum

af

Ikke mange undgik åbningsinstallationen med de faldende dominobrikker skabt af Station House Opera, en gammel KIT(Københavns Internationale Teater)-kending i nye klæder, der rejste gennem byen og fik publikum til at fare gennem…

Anmeldere er en døende race

af

Med sociale medier og nettets udvikling er koncertanmelderens rolle ved at blive overflødig. Vennernes billeder og anbefalinger samt koncerter uploadet på Youtube giver dig en langt mere personlig og socialt tilpasset beskrivelse…

Ord der dræber

af

Idag åbner Avignon festivalen for 67. gang. Med på programmet er bl.a. forestillingen Hate Radio, en forestilling om en radiokanal der opfordrede til brutal nedslagtning under folkemordet i Rwanda. Dokudramaet er produceret…

Slagsange – partnervold i musikkens verden

af

Gennem musik er intimate partner violence, IPV, blevet italesat af en lang række kvindelige kunstnere, fra The Crystals til Kelly Rowland, hvis sange spænder fra seriøse, selvbiografiske bekendelser til humørfyldte hævnhistorier.

Fru Carter behøver ikke spørge om lov

af

I mandags optrådte den amerikanske superstjerne Beyoncé for et udsolgt forum, som et led i hendes verdensturné, ’The Mrs. Carter Show World Tour’, en titel der har skabt røre og sat spørgsmålstegn…

Ludere, længsler og tagrendelæber

Ludere, længsler og tagrendelæber

af

Tredje afsnit af modeskandaler drager atter til Italien. Denne gang skal det handle om modehusenes svar på Horton Sagaen. Her er både blodtørstige massemordere, skænderier med flyvende møbler og mafiaforbindelser.

Hokus pokus – jeg er i fokus!

Hokus pokus – jeg er i fokus!

af

Der er noget fint ved Clausen. En umiddelbar bramfrihed man sjældent støder på. Han fletter helst ikke næbbet, når først adspurgt. Og hvis talen kan drejes ind på solidaritet, klassesamfund og arbejderens…

Forældet tradition eller god synergi?

Forældet tradition eller god synergi?

af

Opførelsen af Operaen og Skuespilhuset har fået nationalscenens teaterhistoriske fundament til at smuldre. Eksperter foreslår, at man tager konsekvensen og splitter husene op, mens politikere og bestyrelsen for teatret vil holde fast…

En verden til forskel

af

Integrationsdebatten har skabt et mentalt Danmarkskort præget af tankegangen: Os og dem. Underforstået ”etniske danskere” versus ”de fremmede”. Men i en ikke så fjern fortid var landkortet skarpt opdelt i Øst –…

Alen i eventyrland

Alen i eventyrland

af

“Jeg hader ordet integration. Jeg hader simpelt hen det begreb, jeg synes det er frygteligt.” Ordene falder i samme venlige tonefald som resten af samtalen. Mere en konstatering end en vredesytring, for…

All the mad men

All the mad men

af

Mad Men er en seersucces verden over. Serien går nu ind i sin 6. sæson med amerikansk premiere 7. april. Don Draper er blevet udråbt til verdens mest betydningsfulde person og flere…

Fra hønsestige til havudsigt

Fra hønsestige til havudsigt

af

Det Kongelige Teater har henover de seneste år gennemgået store forandringer – ikke mindst med to nye huse på Holmen og Kvæsthusbroen. I næste uge ser vi nærmere på den udvikling. Men…

Man bestiller et mord

af

Vi fortsætter serien om skandaler i modebranchen. I første del pillede vi lidt i Dior, og denne gang skal det handle om Gucci. Modeverdenens mafioso og svar på Godfather. Det hele startede…

Frank Underwood fra seriens House of Cards

Politicus amoralis

af

“There are two kinds of pain. The sort of pain, that makes you strong. Or useless pain, the sort of pain, that’s only suffering. I have no patience for useless things. Moments…

Nazister, gruppesex og fiskeben

Nazister, gruppesex og fiskeben

af

Modeverdenen er langt fra lige så velpoleret som de tasker og sko, du kan finde i den dyre ende af Strøget. Netudgaven har fisket lidt i skandalesøen og fået særdeles interessante fisk…

Fransk feel good med et twist

af

Smagen af Rust og Ben er fransk. Fransk socialrealisme. Af den slags, som sidder i én nogen tid efter rulleteksterne er forbi. Det er også en feel good-film – men feel good…

Polio, poesi og sex

af

Tag en poesi- og polioramt, og derfor totalt muskellammet mand, og jomfru på 38. Lad ham betro sig til en katolsk præst (som formodes at leve i cølibat). Så tilføres en kvindelig…

Essentielle albums fra 1980erne

af

Begyndte du at høre musik i går? Ved du ikke, hvordan du skal finde vej i den endeløse strøm af udgivelser? Du kan begynde med Netudgavens anbefalinger af Essentielle Albums. Hvis du…

De nye r&b gulddrenge

af

Er du en af dem, der siger ’jeg hører ikke hiphop’ men alligevel har skamlyttet Drake og Frank Ocean, fordi ’det er jo noget andet lissom’? Eller er du på den anden…

Keen den Glade

Keen den Glade

af

Danske Keen Heick-Abildhauge har passeret sit livs tredje årti og er en succesfuld kunstfotograf. I Rusland. Han flyttede dertil i 2009 fordi hans kone blev udstationeret, først til Moskva og sidenhen til…

Essentielle albums fra 1970erne

Essentielle albums fra 1970erne

af

Begyndte du at høre musik i går? Ved du ikke, hvordan du skal finde vej i den endeløse strøm af udgivelser? Du kan begynde med Netudgavens anbefalinger af Essentielle Albums. Hvis du…

Afghanistans sande øje

af

I en ny dansk dokumentar kommer vi i håndholdte glimt om bag Afghanistan og ser de civile afghaneres liv og hverdag. Netudgaven.dk var med til premiere og aftertalk.

Hushpuppy – et fyrværkeri af en fuser

af

Stort set hele den samlede anmelderstand er enige. Filmen Hushpuppy, der er Benh Zeitlins instruktørdebut har da også siden trailerens offentliggørelse rejst store forventninger – og nu er hovedrolleindehaveren, den nu 9-årige…

Bedste musik 2012

af

Et nyt år er oprundet. Et år, som med sikkerhed byder på mange gode oplevelser på kultur-kanten. Men nytåret er også en tid til refleksion og til tilbageblik på året, der gik….

Bedste film 2012

Bedste film 2012

af

Et nyt år er oprundet. Et år, som med sikkerhed byder på mange gode oplevelser på kultur-kanten. Men nytåret er også en tid til refleksion og til tilbageblik på året, der gik….

Essentielle albums fra 1990erne

af

Begyndte du at høre musik i går? Ved du ikke hvor du skal begynde i den endeløse strøm af udgivelser? Start med at læse Netudgavens anbefalinger af ESSENTIELLE ALBUMS. Fyr op for…

Med licens til at underholde

Med licens til at underholde

af

Siden Sean Connery i oktober 1962 for første gang udtalte efternavnet, fornavnet og efternavnet, så har en hel filmverden været på fortrolig fod med såvel navn som nummer på alle tiders mest…

Essentielle albums fra 00’erne

af

Begyndte du at høre musik i går? Ved du ikke, hvordan du skal finde vej igennem den endeløse strøm af udgivelser? Du kan begynde med Netudgavens anbefalinger af Essentielle Albums. Hvis du…