Musik

Søren Berlev: En gang til med feeling

af

Søren Berlev har for længst skrevet sig ind i den danske rockhistorie som trommeslager i Gasolin’. Nu vender han tilbage med et nyt band, en ny single og et kommende album. Netudgaven mødte den levende legende til en snak om berømmelse, rockmusik og det der øjeblik, når man rammer den helt rigtige feeling i en sang.

Fest(ival) med sejlersko og sommerskørter

af

I uge 29 festes der igennem i Tisvilde til festivalen Musik i Lejet. Vores skribent var med, og fortæller her om en festival, hvor rosévin vinder over fadøl. Men også en festival som måske skal tænke over, om den overhovedet er en festival.

Må hvide mennesker spille sort musik?

af

I opvarmningsdagene på årets Roskilde Festival optrådte The KutiMangoes. Deres vestafrikanske rytmer skabte en fest. Netudgaven mødte frontmand, Gustav Rasmussen, efterfølgende, og kunne ikke lade være med at berøre begrebet kulturel appropriation.

Helvede tur-retur

af

Copenhell er årets fest for det metalelskende publikum. Med et program, der var tætpakket med det største og bedste indenfor heavy-metal, var der lagt op til tre vilde dage på Refshaleøen.

Din guide til Roskildes opvarmningsprogram

af

Kan du mærke det? I dag er dagen, hvor Roskilde Festival slår dørene op, og igen i år behøver du ikke vente længe på at få dit musikfix. Årets line-up i opvarmningsdagene byder nemlig på noget for enhver smag, hvad end du er til soulet r’n’b, mørk nordisk electro, hiphop eller shoegaze.

Nationalisme: Politisk flop – Musikalsk hit

af

Højreekstreme, nationalistiske partier har trange kår i Tyskland, og de populistiske AfD er ved at opløse sig selv. Men, den tyske musiksmag, hvis man ser på charts og priser, rimer på nationalisme, patriotisme og gode gamle dage.

De sociale taberes musik?

af

For nyligt blev der afholdt en stor elektronisk fest i Roskilde. Netudgaven var med for at undersøge de mange fordomme som klæber til miljøet. Er det virkelig bare dakkedak-musik for sociale tabere på stoffer?

SPOT på nordiske stemmer

af

SPOT Festival er skandinaviens største showcase-festival, der byder på det mest lovende og talentfulde indenfor nordisk musik. Men hvordan trives de nordiske sprog i musikken, og hvad betyder det for vores forhold til den?

Under radaren: Bang

af

Karrieren pegede direkte mod stjernerne, da Bang i starten af 1970’erne bragede ind på scenen med deres tonstunge rock. Til trods for at gennembruddet aldrig kom, anses Bang for at være blandt skaberne af heavy-metal.

“Systemet skal knuses!”

af

Forleden var det 10 år siden, at Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev ryddet. I den anledning har Netudgaven brugt to dage på at tage temperaturen på miljøet omkring huset anno 2017. Det bød på både gadekampe og sveddryppende koncerter.

Når popikoner bliver religiøse forbilleder

af

Musik og religion er altid gået hånd i hånd. Mennesker har til alle tider sunget og spillet, som et led i deres religiøse praksis. For musikken er et universelt sprog der binder ord og handling sammen. At musik og religion er stærkt forbundne, kan også betyde at musikken nogle gange overtager religionens plads.

Under radaren: Shed Seven

af

Bandet red med på Britpop-bølgen i 1990’erne, men kæmpede sig aldrig ud af konkurrenternes skygge. Dette afsnit i vores serie om oversete kunstnere handler om Shed Seven.

The Beatles’ mange dødsfald

af

I disse tider med fake news, alternative fakta og konstant fygende konspirationsteorier, har vi taget et kig på de mange vilde teorier som knytter sig til det største band nogensinde, The Beatles.

Gagas skjulte budskaber

af

Lady Gaga gav et brag af et show i pausen til årets Super Bowl. Men var showet også et politisk manifest fra Gaga?
Sanne Lundqvist har set nærmere på det.

Soundtracket til din Trump-fest

af

Donald Trump har haft sit hyr med at finde kunstnere, der vil optræde til hans indsættelsesfest. Her får du en playliste med alle aftenens musikalske højdepunkter.

Filmmusikkens usynlige ører

af

Lyden spiller en kæmpe rolle i en films endelige udtryk, men befinder sig sjældent i spotlightet. Tonemester og lyddesigner Peter Albrechtsen vil helst have, at hans arbejde er usynligt. Lyden skal snige sig ind ad bagdøren og påvirke os i underbevidstheden – ellers er det ikke godt nok.

Under radaren: Vain

af

I dette afsnit af vores serie om kunstnere hvis gennembrud udeblev, tager vi fat i det amerikanske sleaze rock band Vain, som lavede en af genrens og 1980’ernes bedste debutplader, men siden er forblevet håbløst overset.

Stones om søndagen: Sticky Fingers

af

Begyndelsen af 1970’erne var en tid, hvor The Rolling Stones, i hvert fald kunstnerisk, ikke kunne sætte en fod forkert. Med otte albumudgivelser i bagagen, var de på dette tidspunkt ubestridt verdens største rock n’ roll-band, og efter for første gang at have gået et år uden pladeudgivelse, var de i 1971 tilbage med et af historiens mest roste albums. Men succesen havde sin pris.

Vinylpladen: Nostalgi og modernitet

af

Vinylsalget er steget enormt de senere år, men er det blot udtryk for endnu en retromoderne dille for storbyhipsterne eller stikker fascinationen dybere? Vi har kigget nærmere på vinylens overraskende comeback.

Stones om søndagen: Beggars Banquet

af

I anledning af at verdens største rockband 2. december udgav deres 25. studiealbum Blue & Lonesome, har vi her på Netudgavens musikredaktion dedikeret decembers søndage til The Rolling Stones. Her vil vi gennemgå bandet fire bedste og mest ikoniske albums. Vi begynder med Beggars Banquet fra 1968

Redaktørens spådom: Green Day til Tinderbox

af

De danske festivaler er så småt begyndt at offentliggøre kunstnere til næste års program. I den anledning har Netudgaven kigget i tebladene, spåkuglen og stjernerne for at forudsige et af hovednavnene til Tinderbox 2017.

Tusind og én 3D-printer

af

Folkmusic-darling Adam Green fra Brooklyn og er på Europaturne lige for tiden, hvor han har langt større succes end i hjemlandet og en hel del trofaste fans. Han udgav sit første album,…

Under radaren: Big Star

af

De var anmeldernes yndlinge, pladeselskabets store nye håb og de havde sangene til at flyve helt til tops på alverdens hitlister. Bandet hed Big Star, og endte få år senere med at implodere, uden at have at have fået sat verden i brand. Pladesalget havde været katastrofalt, gennembruddet var forblevet en illusion og fanbasen var nærmest ikke-eksisterende.

Redaktørens spådom: Phil Collins på Orange Scene

af

Sommerens festivaler er så begyndt at åbne op for hvilke navne der kommer på plakaten til næste år. Og i den anledning har Netudgavens musikredaktør, Emil Vendelbo Johansen, kigget i tebladene, spåkuglen og stjernerne for at forudsige hovednavnet til Roskilde Festival 2017.

Dansk jazz: Gør dig selv en tjeneste og lyt!

af

Den danske jazzscene har de seneste mange år leveret mange dygtige musikere, der med deres store talent og hårdt arbejde har formået at skabe et navn for dem selv, både i ind- og udland. Nogle af dem er Jakob Bro, Ibrahim Electric og Girls in Airport bare for at nævne nogle få, af de navne der er blevet etableret som kunstnere og som er efterspurgt i både ind- og udland.

Metallen tog revanche i Koncerthuset

af

Det var var derfor med en vis fornemmelse af revanche over det statskontrollerede poplandskab, at Netudgaven mandag 7. november 2016 endnu engang trådte ind i DR’s Koncerthus, for at overvære en af poppens smukkeste modsætninger. Det progressive metalband Opeth, der havde taget turen over sundet fra Sverige.

Nico: Den evige muse

af

Hun var sangerinde, skuespiller, model og ikke mindst muse for en række af 1960ernes største og mest indflydelsesrige kunstnere. Hendes egne kunstneriske ambitioner forblev uforløste i en årelang kamp mod kultstatus, nazisme og narkomisbrug.

Under radaren: Judee Sill

af

På Morrison Street i North Hollywood blev en kvinde d. 23. november 1979 fundet død. Hun havde taget en overdosis af smertestillende medicin og kokain. Det var, viste det sig, bare den sidste i en række af overdoser, som kvinden havde taget gennem årene.

Djævelen i Deltaet

af

Legender fødes og dør som alle andre mennesker, men alligevel lever de videre i omverdenens bevidsthed i generationer. Bluesmusikeren Robert Johnson levede i ukendthed, men blev en legende længe efter sin død.

Da stofferne mistede uskylden

af

Der er ikke mange i musikhistorien, der har kunnet samle så meget opmærksomhed om alt andet end musikken, som The Rolling Stones, der efter mere end et halvt århundrede som band stadig turnerer verden rundt. Skandaler, stoffer, sagsanlæg og indrejseforbud, er bare nogle af de mange punkter, der fremgår af bandets synderegister.

Roskilde Festival: Lad os tale lidt om ulighed!

af

Måske er det egentlig Roskilde Festivals satsning på at introducere mere verdensmusik, som har den største effekt i forhold til at skabe lighed og fokus på politiske rettigheder. Gennem musikken bliver der åbnet op for fremmede kulturer, som ofte lever under strengere kår end os i Europa, og hvem ved, måske katalyserer det en nysgerrighed hos beskueren, som får lyst til at vide mere om det gældende land, dets historie og politiske situation.

Et levet liv – portræt af Marianne Faithfull

af

Hun blev gift, mor og skilt inden hun fyldte 19 år. Herefter indledte hun et stormfuldt forhold til Mick Jagger fra The Rolling Stones. Herefter fulgte en omtumlet tilværelse med heroinmisbrug, anoreksi og hjemløshed, inden hun vendte tilbage til livet og en kunstnerisk genfødsel.

Sonar er kommet til København

af

Den har allerede en stor succes i flere hippe storbyer, heriblandt Barcelona og Reykjavik, hvor et stilbevidst publikum er tunet ind på den elektroniske puls. Festivalen Sonar Copenhagen løber for første gang af stablen i denne weekend.

Slagsange – partnervold i musikkens verden

af

Gennem musik er intimate partner violence, IPV, blevet italesat af en lang række kvindelige kunstnere, fra The Crystals til Kelly Rowland, hvis sange spænder fra seriøse, selvbiografiske bekendelser til humørfyldte hævnhistorier.

Bedste musik 2012

af

Et nyt år er oprundet. Et år, som med sikkerhed byder på mange gode oplevelser på kultur-kanten. Men nytåret er også en tid til refleksion og til tilbageblik på året, der gik….