Samfund

Verden ifølge Grarup

af

En rejse i krigens skygge. Så enkelt kan man opsummere Jan Grarups livsværk And then there was silence. Over næsten 500 sider bliver vi inviteret med på en tur rundt i en verden…

Putins politiske krop

af

Siden starten af det nye årtusinde har Kreml forsøgt at udbrede et offentligt billede af præsident Vladimir Putin som Ruslands ”Action Man”. Præsidenten både prøveflyver et specialkonstrueret bombefly og testkører en Formel…

Catalonien – mellem frihed og kontrol

Catalonien – mellem frihed og kontrol

af

Den chilenske forfatter Roberto Bolaño har sagt, at det er umuligt ikke at blive påvirket af det, som sker udenfor ens vindue. Udenfor mit vindue i Barcelona udspiller der sig et politisk spil om frihed, magt, kontrol og økonomi; et spil, som reelt ikke kun vedkommer Spanien, men også resten af Europa. Er der grænser for friheden?

De ansigtsløse

af

Mediernes dækning af regeringens nyligt lancerede tiggerlov bidrager til en visuel dehumanisering af tiggerne ved at nægte dem muligheden for at konfronterere læseren med deres menneskelighed. Resultater fra hjerneforskningen og argumenter fra filosofien viser…

Kolonialismens racistiske signatur

af

Sagen om Støjbergs håndtering af de såkaldte barnebrude er ikke kun et spørgsmål om hvorvidt forsvaret af kvinders rettigheder skal vægtes højere eller lavere end hensynet til en problematisk kulturel praksis. Det er…

Til forsvar for Henrik Marstal

af

Debattøren Henrik Marstal er blevet enormt upopulær efter sit debatindlæg i Politiken, hvor han foreslog, at mænd under 21 skulle have karantæne fra Roskilde Festivalens campingområde. Men hvad er pointen?

På racisternes hjemmebane

af

Beitar Jerusalem er blandt Israels mest populære og vindende fodboldklubber gennem tiderne, og havde indtil sæsonen 2012-2013 aldrig haft en muslim i truppen. Da klubben i netop den sæson skrev kontrakt med hele to muslimer, udbrød der krig mellem klub og fans. Dokumentarfilmen ”Forever Pure” giver et indblik i hooliganisme og den underrapporterede israelske racisme, der lever i bedste velgående.

“Systemet skal knuses!”

af

Forleden var det 10 år siden, at Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev ryddet. I den anledning har Netudgaven brugt to dage på at tage temperaturen på miljøet omkring huset anno 2017. Det bød på både gadekampe og sveddryppende koncerter.

Perkere, kællinger og landsforrædere

af

Tonen på de sociale medier er ikke for børn og sarte sjæle. Dagligt fyrer trusler, had, voldsfantasier og stavefejl gennem luften, når verdens lykkeligste folk i den politiske debat ønsker død og ødelæggelse over hinanden.

Gagas skjulte budskaber

af

Lady Gaga gav et brag af et show i pausen til årets Super Bowl. Men var showet også et politisk manifest fra Gaga?
Sanne Lundqvist har set nærmere på det.

Kun en kvinde

af

Et nyt speciale påviser det forudsigelige, men foruroligende resultat, at kvindelige ministre må leve med at blive defineret ud fra deres køn i danske medier. Analysen viser, at deres køn markeres langt hyppigere, end det er tilfældet for mandlige ministre.

Reality-demokratiets fødsel

af

I 1968 lancerede den amerikanske tv-station ABC en helt ny form for politisk debat. En debatform der i lige så høj grad blev en kamp på personligheder, som om politik. De to kamphaner kæmpede lige så meget på holdninger, som de gjorde på at fremstå som det bedre menneske.

Krig er noget vi kigger på

Krig er noget vi kigger på

af

Krigen i Syrien viser, at der er en bekymrende sammenhæng mellem nye medieteknologier såsom smartphones, YouTube og Instagram og verdenssamfundets manglende vilje til at gribe ind overfor de grusomme overgreb som landets…

Skal monarkiet stødes fra tronen?

af

De har regeret fra tronerne på landets store slotte i mere end tusinde år, og selvom der i befolkningen er bred opbakning til endnu flere århundreder med monarki i Danmark, så er…

Brasilien har verdensrekord i kejsersnit

af

Kejsersnit er blevet et modefænomen i Brasilien, selvom det medfører store sundhedsrisici for både mor og barn. Landets sundhedsvæsen slår nu alarm. Over halvdelen eller hele 54 procent af brasilianske børn kommer…

Den selvoptagede ondskab

af

Anders Breivik rummede ingen kristen identitet, der løbende blev undertrykt, ingen personlig kerne, der blev udfordret af samfundet omkring. I stedet vandrede han fra identitetsprojekt til identitetsprojekt, hungrende efter omverdenens applaus.

Da Milton Friedman blev pladderhumanist

Da Milton Friedman blev pladderhumanist

af

Alternativet har foreslået kontanthjælp uden kontrol af ledige. Lignende forslag flød for et halvt århundrede siden fra toneangivende nyliberale tænkere. I dag affejes det som venstreorienteret tågesnak. Hvordan kan det egentlig være?

Kommentar: Stop hating – start claiming!

af

Der er bred enighed om at firmaer skal betale skat af deres profit, som en slags tak for at få lov til at operere i Danmark. Problemet er at mange store firmaer, som tjener penge på at sælge til danskerne, bruger meget energi på aggressiv skatteplanlægning. Det omdirigerer i sidste ende penge til de store selskaber, som ellers var på vej mod den danske statskasse. Øv bøv.

Tilbage til Mafalala

af

“Maluco Mulungo, skøre hvide mand!”, råber drengene drillende efter mig i et af fattigkvarterene i Mozambiques hovedstad, Maputo. Første gang kom jeg derned som frivillig fodboldtræner. Nu er jeg rejst tilbage for at se, om alt ligner sig selv.

Donald Trump – manden der deler USA

Donald Trump – manden der deler USA

af

Ved Iowa Caucus, den 1. februar, afgives de første stemmer i kampen om at blive nomineret som republikansk præsidentkandidat. Den kontroversielle milliardær og byggematador Donald Trump fører solidt i meningsmålingerne. Denne skribent har været i de amerikanske sydstater South og North Carolina for at se nærmere på fænomenet som lige nu deler USA.

Som en virksomhed kan du leve for evigt

af

Virksomheder nyder privilegier, som mennesker ikke har adgang til. Ved at stifte sig selv som virksomhed, forsøger Jennifer Lyn Morone at tilkæmpe sig de samme rettigheder og tage ejerskabet over hendes personlige data tilbage.

De Europæiske Myrer

af

Til folkeafstemningen om tilvalgsordningen om retsforbeholdet den 3. december handler det om følelser. Før videre læsning skal du, kære Læser, forberede dig på, at dine nuværende følelser i forhold til EU altså kan være under angreb.

Protestanter overtager Brasilien

Protestanter overtager Brasilien

af

De protestantiske kirker er blevet en ny magtfaktor i Brasilien. De tiltrækker millioner af medlemmer, kontrollerer store dele af landets medier og får deres kandidater valgt ind i Kongressen.

Moské skabt af kvinder for kvinder

af

Siden foråret har organisationen FEMIMAM arbejdet for at oprette Danmarks første kvindemoské. En af initiavtagerne Sherin Khankan fortæller, at der nu ligger en aftale fast fra 2016 om lokaler i en af indre bys mest centrale gågader.

Gør Danmark flygtninge til working poor?

af

Erhvervsliv, politikere og flygtningeorganisationer har talt for en indslusningsløn til flygtninge og indvandrere. Men der er ingen garanti for, at lavere løn vil få flere i job. Indslusningsløn hjælper ikke på manglende sprogkundskaber, dårligt helbred eller lav uddannelse, som mange flygtninge og indvandrere slås med.

Conor McGregor – blikkenslageren der blev til vand

af

Conor McGregors karriere er mysteriet om en irsk blikkenslager, der gik fra amatør til verdensmester på mindre end syv år. I dag lever han af at bryde illusioner og få uovervindelige mænd til at se døden i øjnene. Men hvordan er han blevet det hurtigst voksende navn i verdens hurtigst voksende sportsgren – og unik i et univers fyldt med originaler?

Ekstremisme i Kurdistan

af

”Mange kurdere har tilsluttet sig Daesh”. Sådan lyder det fra Mariwan Naqshbandi. Det er ellers ikke længe siden, at det fra kurdisk side blev pure benægtet, at kurdere fra Irakisk Kurdistan havde…

Europas synkende stjerner

af

Næppe siden Anden Verdenskrig har en fælles europæisk løsning været mere påtrængende. Fraværet af en politisk løsning på flygtningekrisen vil have uoverstigelige økonomiske, politiske og menneskelige konsekvenser; for de mange nødlidende flygtninge, som flygter fra krig og ødelæggelse, for de mange mennesker som drømmer om et bedre liv, for Danmark og for Europa.

BERLIN: STÅR TOLERANCENS HØJBORG FOR FALD?

af

På Turmstrasße i Berlin ligger kontoret for sociale anliggender, og det er her, man skal registrere sig, hvis man ønsker at søge asyl i Berlin. Hver eneste dag står op mod 550 mennesker i kø foran bureaukratiets hellige haller for at påbegynde deres asylansøgning. For de mange krigsflygtninge er det bestemt ikke en urealistisk drøm at få asyl i Berlin, for alene i år forventes byen at tage imod 25.000 flygtninge.

Ukraines patriotiske flygtninge

af

I Ukraine lever over en million mennesker på flugt. De er flygtet fra deres hjem i den krigshærgede østlige del af landet eller fra det russisk annekterede Krim. Mange er flygtet på grund af deres støtte til Ukraine og modstand mod russisk kontrol.

HYTTEBYEN

af

På asylcentret Hyttebyen i Hjørring står der en sofa, som er blevet navngivet efter mig. Her overnattede jeg en god uges tid, mens jeg skildrede menneskene og livet på det midlertidige asylcenter.

Er vi blevet en generation af handlingslammede, selvudråbte aktivister?

af

Det er en forfærdelig opgave at skulle skrive om os, når det handler om dem.
Det føles som om verden er ved at falde sammen omkring os. Nærmest imploderer. Sådan rigtigt og bogstaveligt. Mennesker – ofre for krig – drukner i havet omkring os, isen smelter, havene fyldes med sammenflydte plastikposer og en ufattelig mængder af mennesker lider en trist og uretfærdig skæbne. Mens vores regering – ja den vi selv har valgt – køber kampfly (til flere flygtningeproducerende krige) og indrykker annoncer for at holde flygtningene væk.

Den europæiske drøm bliver til virkelighed

Den europæiske drøm bliver til virkelighed

af

Hver gang lyden fra et større køretøj høres længere oppe på bjergskråningen, vender de afghanske og syriske familier sig instinktivt for at se, hvilken bus det er. Denne gang ændrer udtrykket sig i folks ansigter, da det ikke er endnu en stor og skinnende turistbus. Selvom det slidte klistermærke med Læger Uden Grænsers røde og hvide logo ikke syner af meget, afslører bussens stand og mængden af støv, at den har taget mange ture tværs over den græske ø Lesbos med flygtninge.

Medfølelse – kynismens modgift

af

”A human being is a part of the whole called by us ”the universe”, a part limited in time and space. He experiences himself, his thoughts and feelings, as something separate from the rest – a kind of optical delusion of consciousness.

At forstå andres smerte

af

I 1993, under krigen i Bosnien-Hercegovina, mødte den amerikanske forfatter Susan Sontag en kvinde i Sarajevo, der fortalte: ”I oktober 1991 sad jeg her i min lejlighed i fredelige Sarajevo, da serberne invaderede Kroatien.

Brasiliens fængsler er krudttønder

af

På Youtube kunne man kortvarigt se maskerede mænd danse rundt med tre afhuggede hoveder, hvorfra frisk blod løb ned over deres ansigter. Videoen kommer fra et af Brasiliens største fængsler, hvor en kriminel bande har henrettet tre medlemmer fra en rivaliserende bande.

Burundi går til valg i dag – det ligner et deja-vu

af

Tidligt i morges åbnede valgstederne i Burundi. I går var der skud og voldelige kampe mellem protestanter og regeringens sikkerhedsstyrker i Burundis hovedstad Bujumbura, hvor der har været voldelige kampe i flere måneder på grund af præsidentens beslutning om at forbryde sig mod landets konstitution og stille op til en tredje præsidentperiode.

Fok Roskilde! Du er fuglen Phønix!

af

Roskilde Festival ser sig selv som en fugl Phønix, der hvert år rejser sig fra støvet for derefter at brænde sig selv helt af igen. Og som sagnfuglen er Roskilde også den samme fugl der rejser sig igen og igen.

Kalifatets fødselsdag

af

Normalt er Ramadanen en fejringens tid for verdens Muslimer. Det er en tid, hvor troende Muslimer føler sig særligt tæt på Gud, hvor overdådige måltider nydes efter mørkets frembrud og hvor socialt samvær prioriteres.

Jeg er jo normal!

af

Hvad vil det sige at føle sig almindelig? Og hvad gør det ved en person, når vedkommendes udseende fremstilles som værende udenfor det mest almindelige? Tænker du over, om du går i ét med resten eller stikker ud?

Sevdah – stilfærdige sange om den smukke smerte

af

Bombastiske blæsere, dansende sigøjnere og ikkeeksisterende hæmninger- disse associationer får de fleste, når de tænker på folkemusikken fra Balkan, som i de seneste år har fået en massiv revival i Vesten især. De eks-jugoslaviske landes kombination af en tragisk geopolitiske situation blandet med en eskapistisk livsglæde er ikke bare paradoksal, men også hovedingrediensen i den farverige cocktail, som musikken bedst er kendt for.

Kvinde bekæmp din krop!

af

Kvindekroppens evne til at føde børn opfattes i dag som en velsignelse, men egentlig var den tænkt som en straf fra Guds side. Og for de kvinder, der op gennem historien har ønsket at udfolde deres intellekt, har straffen fungeret efter hensigten. Fra middelalderens kyske nonner til 1800-tallets universitetsaspiranter var udfordringen den samme: hvis intellektet skal udfoldes, må kroppen bekæmpes.

Begejstring afløses af harme

af

Det her er en beretning fra havet. Om plastik. Efter at have sejlet med på den danske Ekspedition Plastik, tager Lisbeth Engbo en stålsat vilje til at skære ned på sit forbrug af plastik med hjem. Læs sidste del af hendes beretning fra Bermuda.

Øjeblikket er NU: Rapport fra et ”Srilankansk forår”, med nyvunden frihed og tro på fremtiden

af

Øjeblikket er nu, fornemmer man hos mange srilankanere. Det er en reformernes tid – det er lige nu der handles og ageres for en bedre fremtid; for retsforfølgelse af krigsforbrydelser, lavere leveomkostninger, forsoning, minoritetsbeskyttelse, kvinderettigheder, og ikke mindst indførelse af et transparent demokratisk politisk system ved hjælp af en fri presse og en oplyst befolkning.

Vi sejler i plastiksuppe

af

Plastikaffald fra ikke mindst Europa og USA flyder rundt i verdenshavet og skaber en mere og mere tyktflydende plastiksuppe. Netudgaven har en skribent med på den danske ekspedition Plastic Change, som er taget ud for undersøge problemet. Følg hendes dagbog her.

På plastik-cruise i Caribien

af

Netudgavens udsendte er klar til sit første togt nogensinde med en sejlbåd fra Saint Martin til Bermuda – på jagt efter plastik. Følg hendes dagbog fra Plastic Change-missionen.

Christiansborg kvæler Alternativet

af

En ny bølge af venstreorienterede politiske bevægelser skyller i øjeblikket ind over særligt det sydlige Europa. Partier som Syriza i Grækenland, Podemos i Spanien og Movimento Cingue Stelle i Italien, forsøger på…

Brasilien i flere farver

af

Kritikken af Brasilien er hård i øjeblikket. Horribel økonomi, stagneret vækst og fornærmende ringe samfundsforhold. Samtidig er der tunge skyer over præsident, Dilma Rousseff. De seneste meningsmålinger viser, at opbakningen til Brasiliens jernlady er faldet markant, og hun har en korruptionsskandale fra det statsejede olieselskab hængende over hovedet. Men er den hårde medfart fra medierne retfærdig, og får vi overhovedet et tilstrækkeligt nuanceret billede af Brasilien i de danske medier?

Knud Romer og journalistikkens tabte uskyld

af

Native Advertising, eller sponsoreret journalistik, giver aviserne og erhvervslivet nye muligheder for at tjene penge på hinanden. Men det kommer naturligvis også med en pris. Netudgaven møder her reklamemand, skribent og meningsdanner Knud Romer til et interview om Native Advertising.

Native Advertising vil forandre journalistikken

af

Problemet er ligetil. De landsdækkende betalingsaviser har trængte vilkår. Antallet af faste abonnenter som læser fysiske aviser daler og dermed reduceres annonceindtægterne. I dag læses nyhederne hovedsageligt på nettet. Derfor skal aviserne fremadrettet overleve på online abonnenter. Det bliver ingen nem omstilling.

Den talibanske logik

af

Det meget omtalte angreb mod en skole i Peshawar den 16. december 2014 runger stadig i det internationale samfunds bevidsthed og blandt lokalbefolkningen i det stammedominerede nordvestlige Pakistan.

Velfærdsstatens T-kryds?

af

Radio og TV vrimler i disse dage med indslag om den nye finanslov. Meningerne om udfaldet er mange. Mens regeringen kalder loven for “fællesskabets finanslov”, udtrykker dele af erhvervslivet skuffelse. Oppositionen går endnu længere i deres kritik og betegner loven som decideret valgflæsk. Imidlertid har de hidtidige reaktioner overset centrale aspekter ved den nye lov. Lovaftalen rummer nemlig initiativer, som peger på en hel ny måde at tænke velfærdspraksis.

Burundi: 2015-valg kan katalysere endnu en voldelig konflikt

af

Mens det lille centralafrikanske land, Burundi gør sig klar til præsidentvalget i sommeren 2015, intensiverer regeringen sit pres gennem undertrykkelse af oppositionen og civilsamfundet i form af censur og fængsling af politiske modstandere. Meget tyder på, at det kommende valg kan blive katalysator for endnu en langvarig konflikt i det historisk voldshærgede land.

Den Korte Avis undskylder ikke for brandstiftelse

Den Korte Avis undskylder ikke for brandstiftelse

af

I sidste uge (uge 46) spillede 133 asylansøgere en ufrivillig rolle i de danske medier. Det begyndte, da P4 Trekanten og Fredericia Dagblad onsdag den 12. november berettede, at asylansøgerne på Bülows Kaserne i Fredericia havde brokket sig over cateringmaden på asylcenteret.

Månen tilhører den hvide mand

af

”Europæere og amerikanere koloniserede Afrika og delte det op – så tog den hvide mand ud i rummet og erobrede månen”. Sådan starter den belgiske filminstruktør Hubert Saupers filmmesterværk om Sydsudan,”We Come As Friends”, som vises under CPH DOX, som en del af deres ”Africa Rising”-tema.

Burundi – Afrikas skrøbelige hjerte

af

3. del i Afrikaserien Mzungu

Dem der kun har oplevet Afrika på tv – formidlet som det traditionelle forarmede kontinent – med jord i sprækker, mænd der hænger ud, og kvinder der går i marken med børn læsset på ryggen eller vanddunke på hovedet – vil have et rimelig tidssvarende billede af landet Burundi, der med rette kan kalde sig Afrikas hjerte qua dets centrale beliggenhed.

Islamisk Stat er en trussel mod alle

af

Urolighederne startede først i april 2013. På dette tidspunkt var ISIS, forløberen til den Islamiske Stat, allerede en velkendt størrelse, og vestlige medier havde længe berettet om terrorbevægelsens fremfærd.

Ugandas paradoksale homo-had

af

De sidste par år har Ugandas hetz mod homoseksuelle skabt ramaskrig i Vesten. NGO- lobbyister og vestlige regeringer har været hurtige til at fordømme den ugandiske holdning til homoseksuelle. Paradoksalt nok tog ugandere, før de blev kristnet af britiske missionærer i 1800-tallet, ikke afstand fra forhold mellem to mænd. Det kom først med europæerne, som nu fordømmer landet for dets intolerance.

Derfor ser Papes projekt svært ud

af

Hvis vi tager Søren Papes tale på det nylige Konservative landsråd, som udtryk for partiets politiske kurs, ser det unægteligt svært ud for det tidligere regeringsparti. Der er næppe meget vælgerpotentiale i de mærkesager, Pape lægger sig op ad.

Eksklusivt uddrag fra “Det store containerkup”

af

”Det store containerkup” af journalist Lars Abild handler om salget af 36.000 containere, der aldrig har eksisteret. Bogen afslører hårrejsende skandalehistorier om firmaer som Topdanmark, prominente erhvervsfolk og SKAT. Læs her et eksklusivt uddrag, som går tæt på den nu 80-årige restauratør Peder Smidt – en af ofrene for den store svindelsag.

Afsløring: Det store containerkup

af

Journalist Lars Abild er aktuel med skandaleafsløringen “Det store containerkup”. Bogen går hårdt til særligt Topdanmark, prominente erhvervsfolk og SKAT. Det drejer sig om 36.000 solgte containere, som aldrig har eksisteret. En statskasse, der er blevet snydt for et 3-cifret millionbeløb. Bestilte rockeroverfald og mafiametoder. Her følger Netudgavens dybdegående interview med Lars Abild om den hårrejsende sag.

Selvfølgelig er du holdningsløs

af

Dansk politik har aldrig været mere viljesvagt. De enkelte partier har uhyre svært ved at differentiere sig, politikerne leverer variationer over det samme budskab og vælgerne efterlades ofte indifferente over for tidens harmoniske partilandskab. Partier, politikere og vælgere er blevet enige. Sejrherren er fundet: Holdningsløsheden.

Klasselokalet som spejlsal

af

Folkeskolereformen har været under hård kritik. Lærere, forældre og elever var alle skeptiske forud for det nye skoleår. Udsigten til længere skoledage, engelsk fra 1. klasse, 45 minutters motion og bevægelse og flere nye fag var præget af utryghed.

Teknologi, krop og identitet – iagttagelser fra Ars Electronica Festival 2014

af

Er du god til at sætte dig i en andens sted? Ejer du din DNA? Erik Scherz Andersen har været til Ars Electronica Festival i Linz. I denne artikel vil han berette om udviskede grænser mellem drøm og virkelighed, om computerens manglende evne til ansigtsgenkendelse og viderebringe fundamentale spørgsmål om identitet i forhold til kunstig intelligens og genmanipulation.

Farvel til nyhederne – velkommen til brugeren

af

Hvis de traditionelle dagblade skal overleve i det 21. århundrede må mediechefer og politikere erkende, at nyheder ikke længere har samme værdi som tidligere. I dag er det brugeren, der er værdifuld, ikke bare som kunde, men som medspiller.

Farvel til nyhederne

af

Den skrevne nyhedsindustri på nettet i Danmark ligner i dag et levn fra den før-digitale tid. En industri som stadig prøver at operere ud fra datidens præmis. Den præmis er, at producenten har et særligt monopol på en produkttype, som kun kan gøres modtagelig for offentligheden gennem særligt bearbejdede arbejdsgange.

Løsark fra et liv

af

Om keglerejseren og den onde stedmoder, den berusede opdagelsesbetjent, finske mavekneb, polske baroner og andre ”løse ender til erindringer”.

Folkeskolereformen – Klare mål uden midler

af

I denne uge ringer det ind til en ny hverdag for lærere, elever og forældre i de danske folkeskoler. Skoledagen er blevet længere, engelsk er kommet tidligere på skemaet og skolen skal åbne sig op mod det omgivende samfund.

Norman Finkelstein: Obamas eftermæle er på spil

af

“Situationen i Irak er en af flere potentielle kriser i Mellemøsten. Hvis en borgerkrig bryder ud i Afghanistan, så er Obama for alvor under pres. Så vil man kunne sige, at hele hans udenrigspolitik har været en katastrofe”. Det siger den verdensberømte amerikanske politolog Norman Finkelstein til NETUDGAVEN.

Blandt russiske demonstranter

af

Luften er tyngende og fugtig. Larmen overdøvende. Mit hjerte banker hårdt og hurtigt, borer sig ind i min brystkasse så det gør ondt. Mit åndedræt er ujævnt, nærmest gispende. Mine fødder er solidt plantet på asfalten, en fodstilling jeg har tænkt over.

Game of Votes

af

Det er fredag den 30 maj. Kl. er 09.20. Hele den danske pressestand og en enkelt udenlandsk journalist sidder klar til pressemøde på Christiansborg i en stor sal med et enkelt åbent vindue. Der er varmt og overfyldt i salen, og dagens hovedpersoner er 20 minutter forsinket. Oppe foran er der plantet en skov af sorte mikrofoner, en fra hvert medie, der alle er klar til at optage præcis det samme pressemøde.

Et kig bag højredrejningen i Danmark

af

Er det for simpelt at forklare højredrejningen med ”god og klar kommunikation” fra Morten Messerschmidts side? At diskussionerne kun handler om for og i mod EU? Velfærdsydelser? Begrænset indvandring?

Europamestre i velfærd?

af

Skal vi dele ud af de danske velfærdsydelser til hvem som helst i Europa, eller kan vi bygge en mur af særlovgivning rundt om velfærden? De seneste måneders debat om børnefamilieydelsen er blevet gjort til lidt af en politisk prøvesag for danskernes velvilje overfor deres medborgere i resten af EU. Men der er mere på spil end smålighed, hvis det danske velfærdssystem står for fald: Høj velfærd kan være en styrke i konkurrencen med de øvrige, europæiske lande.

Frygt afgør holdninger til EU

af

Som næste led i Netudgavens dækning af europaparlamentsvalget bringer vi her de to nyudklækkede sociologer, Matilde Rytter Bockhahn og Ina Jakobine Madsens bud på årsagen til danskernes stigende EU skepsis.

Fornuft og følelse i EU-debatten

af

Euro-skepticismen vinder frem i disse år. En voksende gruppe af fortvivlede EU borgere ønsker at minimere eller helt gøre en ende på EU. Mens bevægelsen mobiliseres med tiltagende styrke spås de euroskeptiske partier et decideret jordskredsvalg i mange målinger. Hvorfor?

Den Europæiske Stemme

af

I disse uger frem mod Europaparlamentsvalget i maj, diskuteres EU på livet løs. Europa synes endelig at tilnærme sig en samlet europæisk offentlighed. I den sammenhæng vil vi her på Netudgaven bringe…

Steen Gade om SF’s genrejsning

af

“Det er helt indlysende. Processen foran os handler om at få genrejst SF som regeringsdueligt parti – det er det helt afgørende parameter for SF’s genrejsning, som jeg ser det.” Det siger…

Kampen for at blive et Alternativ

af

Alternativet søsatte i denne uge sin “Street Week” – en underskriftsindsamling, der skal gøre Uffe Elbæks nye parti opstilingsberettiget til Folketinget. Partiet har store visioner, men intet partiprogram – det er ved at blive udarbejdet på en lang række workshops,

Sæt EU-Domstolens magt til debat

af

Siden 1960’erne har EU-Domstolen løbende udvidet sin magt og er trængt ind på de politiske enemærker ved at fortolke lovgivningen ud over de nationale regeringers oprindelige intentioner. Generelt diskuteres dette alt for…

Folkeskolens formålsparagraf skal opdateres

af

Øget statslig og kommunal kontrol med folkeskolen, hyppigere udskiftning af ledere og lærere, snævrere målsætning og højere forventninger. Vækst er kodeordet i den økonomiske krise – og nu også i vores folkeskole. Folkeskolereformen griber grundlæggende ind i formålet med skolen. Det er et administrativt paradigmeskift, som får konsekvenser for pædagogikken. Lasse Carlsen analyserer folkeskolereformen, som netop nu er i høring i kommunerne.

En bæredygtig vidensfestival

af

Vidensfestival er en bæredygtig form i en mediebranche, der er langt ude over kanten. Det handler om at prøve nye former og modeller af, for at finde bæredygtige medier – og netop…

Danskerne ved ikke nok om patentdomstolen

af

Ja eller Nej? De to valgmuligheder har vi den 25. maj, når vi – udover at skulle beslutte, hvem der skal repræsentere Danmark i Europaparlamentet i Bruxelles – også skal stemme om et umiddelbart meget mere simpelt spørgsmål. Nemlig spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal være med i en fælles EU-patentdomstol.

En videnstradition for de få?

af

20 skarpe hjerner begiver sig lørdag den 25. januar ud i et formidlingsmaraton om viden. I 12 timer vil Knud Romer, Lone Frank, Stine Bosse og mange flere indvie billetindehaverne i viden om alt fra astrologi, filosofi, fri vilje og meget mere, når RÆSON for tredje gang inviterer til Vidensfestival.

Evangelisterne Jens og Johny

af

Hver morgen, når Jens vågner i den kristne lejr i Negevørkenen, så tager han sin bibel frem og beder for os andre. Han er helt alene i sin husvogn. Han beder for, at vi vil få en god dag og ikke komme til skade under arbejdet.

”Sig nærmer tiden, da jeg må væk”

af

Snart er vi nok nødt til at sige farvel til en kær ven. En ven som har fulgt os i mange år, og som har været med til at sætte dagsordenen i den danske offentlighed. Har påvirket dansk politik, haft indflydelse på magten og dens forvaltning og som har provokeret, overrasket, skuffet og underholdt. Papiravisens gravsten er i gang med at blive udhugget.

Netudgavens første år

af

Det er i dag et år siden, at Netudgaven blev lanceret med denne velkomsttekst. Princippet var, at vi ville skrive de artikler, som du ikke fandt andre steder. På Netudgaven erstattede “interessekriteriet”…

Tankelæsning for begyndere

af

Den populærvidenskabelige presse genlyder med jævne mellemrum af højlydte påstande om, at man nu endelig er i stand til at læse vores tanker ved hjælp af hjerneskanningsteknologi. Netudgaven præsenterer her syv gode råd, som gør dig i stand til selv at vurdere, hvad der er op og ned i de mange påstande.

Vækstparadigmet er impotent

af

Økonomisk vækst. Smag på udtrykket. Det bliver ikke mere usexet. Og dog. Ordet ”vækst” indeholder en vis vulgaritet – en potent grådighed. Sat sammen med ordet ”økonomisk” ligger der en subtil men voldsom magt bag.

Efter utopien – rumænsk kunst på Arken

af

Lidt nærmest stjålen natur, en del beton, et solstrejf eller sært lysindfald og en ensommelig stilhed som aldrig bliver til tristesse. Sådan kunne man beskrive den rumænske figurative maler, Şerban Savus malerier. Hans motiver er mennesker, gerne observeret på afstand, i udramatiske, hverdagsagtige situationer og miljøer; historier om det levede liv, en rumænsk fortid med et kig ind i fremtiden. Lige nu er han aktuel på Arken, hvor Netudgaven har mødt ham i anledning af udstillingen Hotspot Cluj.

Den britiske mediekonflikt

af

I de engelske medier verserer for tiden en konflikt blandt to højt profilerede mediefolk. Konflikten involverer en oppositionsleder, dennes afdøde far, en chefredaktør og en spindoktor. Temaet er fædrelandshad og journalistisk integritet. Mon vi i Danmark kan lære noget af konflikten?

At Genvinde Kontrollen (4# Friheden)

af

En uddannelse som fitnessinstruktør skaber nye muligheder for Esben, inden han skal løslades. Med friheden lige rundt om hjørnet glæder Esben sig til at vende hjem til Anita igen – der også har en lille gave på vej til ham.

At genvinde kontrollen (2# Arresten)

af

Esben og Anita sidder i bilen på vej tilbage Aarhus arrest. Det sidste, Esben har lyst til denne søndag, er at komme tilbage i celle 55. I cellen har har tilbragt det meste af sin tid, siden han blev anholdt for et bankrøveri for 270 dage siden.

At genvinde kontrollen (1# Anholdelsen)

af

You can do anything you set your mind to. Det står tatoveret på 20-årige Esbens underarm. Det gælder både bankrøveri, indbrud og drømmen om sit eget økologiske træningssted på landet. I det sidste halvandet år har hans sind været fast besluttet på at skabe sig et almindeligt liv.

De vil bekæmpe populisme med populisme

af

Er den politiske venstrefløj overhovedet i stand til at præsentere et billede af virkeligheden, som majoriteten af arbejdere og lavtlønnede lønmodtagere kan identificere sig med? Den tredje del af føljetonen “De nye konflikter” tager fat på røde kræfter, som giver det et forsøg.

Personlige nyheder

af

Avismodellen, hvor alle får de samme nyheder, er ikke egnet til nettet og har aldrig været det. Nu ser det ud til, at medierne flytter sig, selvom danske mediebosser stadig er imod.

Akademiker. Du er prekær!

af

Igen i år slår optaget på de videregående uddannelser alle rekorder. Men giver en akademisk titel dig adgang til samfundseliten? Ikke nødvendigvis! Faktisk har flere og flere akademikere mere til fælles med den klassiske LO-arbejder end med professoren.

Kæmpeøglen med monsterlemmet

af

I forlængelse af Netudgavens nyligt publicerede vejledning i hvordan man skriver den perfekte videnskabelige nyhedshistorie, følger her til inspiration og fornøjelse, hvad vi selv betragter som den mere eller mindre ultimative videnskabelige nyhed. Om ikke andet kan den anvendes som trøst i den lange ventetid, indtil den nye premieredato på den længde ventede Jurassic Park 4 endelig bliver offentliggjort – og måske endda tjene som inspiration for indholdet i de følgende dinosaurfilm? God fornøjelse.

Sådan skriver du en videnskabelig tophistorie

af

Hvis videnskabelige resultater skal have en chance for at trænge gennem tidens mediestøj og nå ud til et bredere publikum, bliver de nødt til at være sexede. Her følger Netudgavens guide til, hvordan du skriver den perfekte videnskabelige nyhedshistorie.

Slagsange – partnervold i musikkens verden

af

Gennem musik er intimate partner violence, IPV, blevet italesat af en lang række kvindelige kunstnere, fra The Crystals til Kelly Rowland, hvis sange spænder fra seriøse, selvbiografiske bekendelser til humørfyldte hævnhistorier.

Den danske presse er ikke rød eller blå. Den er antidemokratisk.

af

Fra det ene hjørne anklager meningsdannere journalister og aviser for at favorisere én side af det politiske spektrum, og fra det andet hjørne forsvarer journalisterne sig med deres uafhængighed og såkaldt tilstræbte objektivet. I virkeligheden er det største problem, at pressen bevidst eller ubevidst modarbejder vores demokratiske styreform.

Den nye digitale hverdag

af

En ny rapport fra IFPI viser, at danskernes forbrug af digital musik i øjeblikket eksploderer. Cd’en lider en stille død og bliver ligesom LP’en kun interessant for HIFI-nørden. Den gennemsnitlige dansker vil have streaming!

Kritiske medier?

af

I diskussionerne om journalistikkens krise er det sjældent, at den politiske journalistik står for skud. Det er synd og ærgerligt for branchen, da netop den politiske journalistik fylder rigtig meget og for alvor har brug for et kvalitetsløft. Tidligere skrev vi om brugen af kilder i politisk journalistik. Denne gang handler det om den ”kritiske” eller ”nuancerede” fremstilling af et politisk forslag i pressen på nettet.

Der er behov for et mediefag i folkeskolen

af

Igennem de seneste år er viden blevet tilgængelig i en sådan grad, at det ændrer den måde vores samfund fungerer på. Men er vi som samfund gearet til at kunne håndtere denne information? Kan man stole på Wikipedia? Forsvinder nyheders troværdighed i kampen om at komme først? Et nyt fag i folkeskolen er påkrævet for at imødegå fremtiden.

Hvorfor skal politiske journalister ikke navngive kilder

af

Indholdet på de store avisers websider er fortrinsvis domineret af nyhedstelegrammer og politiske artikler. I diskussionerne om journalistikkens krise er det dog sjældent, at den politiske journalistik står for skud. Det er som tommelfingerregel altid tabloidmedierne.

#Breaking: Highlights fra 2013

af

I 2013 fik vi igen en masse #breaking-news. Nogle mere #breaking end andre. Netudgaven har samlet de bedste fra det forgangne år her. Tak til de store medi­e­hu­ses weba­vi­ser for gen­nem det sid­ste år at levere råstof til denne kavalkade.

IT-generation med slagside

af

De unge superbrugere på nettet har intet frirum. De kan ikke lægge deres personlige nederlag eller krænkelser fra sig, når de går hjem fra skole, men bliver hængt offentligt ud på nettet. I øjeblikket rammer det amerikanske medie ”Formspring” Danmark, og jeg satte mig for at undersøge, hvad formspring kan.

Få folk til lægen

af

I København er man syge. Ret syge. Helt op til 57% af Københavnerne har en kronisk sygdom såsom diabetes, hjertekarsygdom eller kræft. Borgere med kroniske sygdomme er den gruppe, der koster flest penge i sundhedssektoren og koster i gennemsnit 26.000 kr. mere om året per person end andre borgere.

Pressen og politikernes troværdighed under pres

af

5. december 2012 forlod – nu tidligere – Kulturminister Uffe Elbæk sit embede. Årsagen var beskyldninger om nepotisme og et efterfølgende pres på ministeren fra både politikere og presse. Ved at kigge på reaktioner rundt på de forskellige sociale medier er det tydeligt, at forløbet har medvirket til en endnu øget politiker- og medielede.

7.000 dagplejebørn passes i rygerhjem

af

Da regeringen i sommer vedtog den reviderede rygelov, blev det slået fast, at det nu ikke længere er lovligt at ryge på uddannelsesinstitutioner og på sit kontor. Behovet for stramningen stammer fra nogle alvorlige tal.

Put bistandspengene i forebyggelse af katastrofer

af

Det er 3. gang på syv år, at der er sultkatastrofe i det vestlige Afrika. Og hjælpeorganisationerne melder, at de har haft svært ved at samle penge ind fra danskerne, hvilket naturligvis er beklageligt. Men det kan også være svært at se, hvor meget det indsamlede hjælper.